În 1966, Franța a efectuat teste nucleare în secret în Atolii polinezieni Fangataufa și Mururoa. Noul program militar clasificat nuclear a continuat timp de 30 de ani, până în 1996. În total, au fost efectuate 193 de teste nucleare, inclusiv 41 de teste atmosferice.

Toate acestea au expus muncitorii, soldații francezi și populația locală la niveluri ridicate de radiații, timp de mai multe generații. Este concluzia unei anchete care s-a întins pe doi ani. Și la care au contribuit cercetători internaționali, jurnaliști de investigație și oameni de știință.

Analizând o arhivă de aproximativ 2.000 de pagini de documente guvernamentale și militare franceze declasificate.

Cercetătorii au intervievat sute de oameni, inclusiv foști militari, oameni de știință și locuitori polinezieni, pentru a avea o imagine clară a celor aproape 200 de teste nucleare efectuate pe Fangataufa și Mururoa. Despre care nimeni n-a mai vorbit nimic în aceste ultime decenii.

Cercetătorii au folosit date pentru a crea modelare 3D și a estima astfel adevărata amploare a efctelor asupra populațiilor care trăiau în regiune, în precipitații radioactive, în timpul testelor nucleare franceze. Raportul prezintă o concluzie alarmantă.

Conform calculelor efectuate pe baza unei reevaluări științifice a dozelor primite, aproximativ 110.000 de oameni au fost contaminați, adică întreaga populație polineziană de atunci.

Dovezile analizate sugerează că particulele radioactive căzute în regiunile populate se află la originea cazurilor de cancer care afectează cea mai mare parte a populației locale polineziene. Și care au legătură cu testele nucleare efectuate de militarii francezi.

Cercetătorii susțin că aproximativ 110.000 de persoane au fost infectate, și nu 10.000, așa cum pretind autoritățile locale de sănătate, care acum ar putea cere despăgubiri statului francez.

Testele nucleare efectuate de guvernul francez nu i-au afectat doar pe polinezieni. Potrivit corespondenței prin e-mail descoperite de cercetători, aproximativ 2.000 dintre cei 6.000 de foști militari și civili francezi implicați în teste au fost expuși la niveluri ridicate de Franţa.

Conform anchetei, radiația rezultată din testele franceze a fost între de două și zece ori mai mare decât estimările Comisiei pentru Energie Atomică (CEA) din Franța în raportul său din 2006. Dar CEA „nu a ținut cont de consumul de apă de ploaie contaminată” la calcularea dozei de radiații la care ar fi putut fi expuși oamenii.