Mingea de foc care a luminat cerul peste Marea Britanie și Europa de Nord pe 28 februarie a fost un tip de meteorit extrem de rar. Fragmentele din roca spațială descoperite pe o alee din Cotswolds ar putea oferi răspunsuri la întrebări despre istoria timpurie a sistemului solar și a vieții pe Pământ

Un meteorit a căzut pe Pământ

Aproape 300 de grame de meteorit au fost colectate din micul oraș Winchcombe din Gloucestershire de către oamenii de știință, care au spus că roca este formată din condrita carbonică. Substanța este unul dintre materialele cele mai primitive și curate din sistemul solar și conține material organic și aminoacizi – ingredientele pentru viață, transmite CNN.

Muzeul de Istorie Naturală din Londra a declarat că fragmentele au fost recuperate într-o stare atât de bună și atât de repede după căderea meteoritului, încât sunt comparabile cu probele de roci aduse din misiunile spațiale, atât în ​​calitate, cât și în cantitate.


„Am fost șocat când l-am văzut și am știut imediat că este un meteorit rar și un eveniment total unic.”, a declarat Richard Greenwood, cercetător în științe planetare la Universitatea Open. El a fost primul om de știință care a identificat meteoritul. Potrivit reprezentanților muzeului, există aproximativ 65.000 de meteoriți cunoscuți pe Pământ.

Mingea de foc a fost văzută de mii de martori oculari din Marea Britanie și Europa de Nord și a fost capturată de camerele de supraveghere atunci când a căzut pe Pământ.

Roca spațială călătorea cu aproape 14 kilometri pe secundă înainte de a atinge atmosfera Pământului și de a ateriza în cele din urmă pe o alee din Winchcombe. Alte bucăți de meteorit au fost recuperate din zonă.

Imaginile meteoritului surprinse de camerele de supraveghere  au ajutat la localizarea meteoritului și la determinarea exactă a provenienței acestuia în sistemul solar.

 

Sursă foto: CNN

„Aproape toți meteoriții vin din asteroizi, blocurile rămase din sistemul solar care ne pot spune cum s-au format planetele precum Pământul. Oportunitatea de a fi unul dintre primii oameni care au văzut și studiat un meteorit care a fost recuperat aproape imediat după căderea este un vis împlinit! ” a declarat Ashley King,  din cadrul departamentului de Științe ale Pământului de la muzeu.

Roca spațială a fost similară cu proba adusă recent pe Pământ din cadrul misiunii japoneze Hayabusa2, care a adus aproximativ 5,4 grame de fragmente de pe asteroidul Ryugu, potrivit agenției japoneze de explorare aerospațială.