Cei care au grădină sau solar se pot bucura de tomatele culese pe loc. Dar cultivatorii de roșii știu că sunt destul de pretențioase.

Aceste sfaturi vă vor ajuta să creșteți plantele de roșii corect și să le mențineți sănătoase tot sezonul pentru o recoltă cât mai bună, potrivit Better Homes and Gardens.

Adesea, cauza unei recolte proaste este rezultatul unor greșeli, care sunt ușor de evitat. Tomatele au nevoie de lumină solară și de spațiu, altfel frunzele vor „fura” toată lumina și vor provoca o creștere lentă sau chiar ofilirea tufei.

De aceea, este recomandat să se facă tăierea tufelor de roșii. Din momentul în care tomatele încep să crească, va trebui să știți cum să tăiați tufele de roșii pentru o recoltă excelentă.

Iată care sunt cele mai importante greșeli pe care trebuie să le evitați când puneți roșii.

Cultivarea roșiilor prea devreme sau prea târziu

Grădinarii din regiunile reci pun, în mod obișnuit, plante tinere fragede înainte de ultimul îngheț. Temperaturile de îngheț distrug răsadurile în scurt timp. Chiar dacă răsadul nu e distrus de un îngheț care apare mai târziu, probabil va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-și recăpăta vigoarea.

Cultivatorii de tomate din regiunile calde se confruntă cu o provocare diferită de sincronizare. Roșiile cresc cel mai bine atunci când temperaturile în timpul zilei sunt între 21 și 36 ° C și temperaturile nocturne sunt între 15 și 21 C.

Mai mare nu este neapărat mai bine în cazul răsadurilor de roșii

Rezistați îndemnului de a cumpăra răsaduri foarte mari. Mai mare nu este neapărat mai bine în cazul răsadurilor de roșii. Când faceți cumpărături pentru răsaduri de roșii sau când le cultivați singuri, urmăriți o plantă îndesată, cu o tulpină dreaptă și frunze verzi strălucitoare.

Răsadurile înalte și înflorite durează adesea mai multe săptămâni în grădină decât răsadurile îndesate.

Plantare superficială

Roșiile, spre deosebire de majoritatea altor plante, pot produce rădăcini de-a lungul tulpinii principale. Datorită acestei abilități speciale, răsadurile de roșii pot fi plantate cu câțiva centimetri mai adânc decât au crescut în pepinieră.

Plantați răsadurile astfel încât partea superioară a rădăcinii să fie de doi până la trei cm sub nivelul solului. Plantarea în adâncime va stimula un sistem radicular mai mare și mai expansiv.

Udare inconsecventă

Roșiile prosperă când primesc aproximativ 2.50 cm de apă pe săptămână. Când ploaia nu oferă umiditatea necesară, completați udarea manuală sau furnizarea apei cu un furtun  sau irigare prin picurare. În schimb, prea multă apă, după o perioadă secetoasă, va  face ca planta să preia multă apă și să extindă fructele cărnoase, rezultând roșii crăpate.

Putregaiul de la capătul florii se instalează atunci când umiditatea solului nu este cea indicată pentru a ajuta planta să primească calciul necesar.

Udarea pe deasupra

Când udați tomatele, evitați stropirea frunzelor. În schimb, lăsați ca apa să ajungă la baza plantei cu o baghetă de udare sau un furtun de înmuiere.

Această metodă de udare directă până la rădăcini descurajează apariția unor boli ale frunzelor, în special ale celor care sunt stropite din sol.

Tăiați lăstarii laterali

Uneori, pe tufe pot apărea lăstari și frunze noi chiar în mijlocul sezonului. Acestea ar trebui îndepărtate, căci pot împiedica buna dezvoltare a roșiilor, consumând o bună parte din resursele plantei.

Îndepărtați-le folosind cele mai bune foarfece sau pur și simplu smulgeți-le cu mâna dacă au mai puțin de 2 centimetri lungime. Dacă nu tăiați acești lăstari, vor crește în ramuri de dimensiune completă. În plus, vor lua energie de la restul plantei și vor face ca roșiile să devină mai mici.

Plantați răsadurile prea apropiate unul de altul

Roșiile cresc cel mai bine atunci când sunt plantate la cel puțin 3 metri distanță.

Spațiul mare între plante permite un flux ușor de aer, esențial pentru uscarea rapidă a frunzelor după ploaie sau roua dimineții. Frunzișul care se usucă rapid e mai puțin probabil să cedeze bolilor.

Plantați în același loc în fiecare an

Nu cultivați roșiile în același loc în fiecare an. Mulți dăunători și boli pot supraviețui în sol de la un an la altul, afectând noua cultură.

Experții recomandă stabilirea unui asolament de 3 ani pentru tomate și rudele lor apropiate – ardeii, cartofii și vinetele.