Refinanțarea creditelor ipotecare este îngreunată de scăderea valorii proprietăților, iar din acest motiv unii debitori sunt „captivi" la instituția de credit care le-a finanțat achiziția imobilului. Motivul: creditele de refinanțare acordate de bănci sunt limitate la cel mult 85% din actuala valoare de piață a imobilului. Dacă valoarea de piață a scăzut semnificativ, iar soldul creditului contractat în trecut nu s-a redus pe măsură, proprietarii nu au decât două soluții: să pună ipotecă și pe un alt imobil pentru a garanta creditul de refinanțare sau să acopere din alte surse diferența dintre valoarea vechiului credit și a celui care urmează să fie contractat.
Cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE) la ipotecarele în euro pentru clienții cu conturi de salariu este percepută de RBS – 5,9%, pentru un credit de 30.000 de euro pe 30 de ani.
În același timp, cea mai mică DAE la refinanțarea creditelor pentru locuințe, necondiționată de încasarea salariului într-un cont deschis la finanțator, este percepută de OTP – 6,37% în cazul unui împrumut identic.
Costuri mai mari decât la creditele noi
Două bănci autohtone percep costuri mai mari la împrumuturile de refinanțare decât la cele noi. Creditul pentru refinanțarea ipotecarelor de la Raiffeisen are DAE de 7,12% pentru clienții cu conturi de salarii, respectiv DAE de 7,76% pentru ceilalți contractanți. În cazul ipotecarelor standard, costurile percepute sunt mai mici: 6,28% pentru clienții cu conturi de salariu la Raiffeisen, respectiv de 6,5% pentru cei care-și primesc veniturile prin altă băncă. Raiffeisen este una din instituțiile care a mizat în acest an pe refinanțări. Volumul creditelor refinanțate de persoane fizice la Raiffeisen s-a ridicat la 21 de milioane de euro în perioada martie – octombrie a.c.
O altă instituție care are produse speciale pentru refinanțare este UniCredit Țiriac Bank. Și în cazul acestei bănci, produsele de creditare concepute special pentru refinanțări sunt mai scumpe decât cele standard. Însă, oficialii băncii susțin că la refinanțări clienții pot alege produsele standard.
NOTĂ: credite ipotecare, pentru refinanțări, de 30.000 de euro, respectiv de 128.100 de lei pe 30 de ani. Valoarea ratelor lunare a fost calculată de Capital. La creditele cu comisioane aplicate la sold, ratele scad de la o lună la alta, în urma reducerii soldului. Cursul de schimb utilizat: 4,27 lei/euro.