Nu mai este niciun secret că telefoanele inteligente sunt cele mai vândute în prezent, iar la baza creşterii vânzărilor se află scăderea preţurilor. Preţul mediu de comercializare al unui smartphone este de 250 de euro în acest an, iar în doi ani acesta va ajunge la 200 de euro, conform datelor companiei de cercetare IDC. Cei care vor să-şi cumpere un smartphone se informează în general online, însă cumpără din magazine pentru că simt nevoia să atingă produsul, să-l testeze. Cumpărătorii iau cel mai mult în considerare informaţiile de pe site-urile producătorilor şi operatorilor de telefonie, dar şi de pe cele de comparare a preţurilor, excepţie făcând cumpărătorii de iPhone.

Cumpărătorii de telefoane iPhone sunt o categorie aparte. Deși pe piață există telefoane mult mai performante și unele chiar cu un design mai plăcut, clienții Apple încă fac cozi în fața magazinelor. Apple a vândut în primul weekend de la lansarea pe piaţă, în 19 septembrie, un număr record de peste zece milioane de noi iPhone-uri. Vânzările au depăşit recordul de nouă milioane de telefoane atins anul trecut, când Apple a introdus iPhone-urile 5s şi 5c.  Samsung, liderul mondial în producția de smartphone-uri, nu a reușit să comercializeze zece milioane de smartphone-uri Galaxy S5 decât după 25 de zile. Restul concurenților nu reușesc să atingă aceste cifre nici măcar în șase luni, deși din punct de vedere al caracteristicilor sunt peste terminalele Apple. Unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață la ora actuală este LG G3. Acesta vine cu un ecran quad HD şi cu o cameră foto care foloseşte un sistem laser pentru focus. Telefonul include şi un asistent personal care oferă sugestii și recomandări bazate pe comportamentul de utlizare al smartphone-ului, informații în timp real și notificări chiar înainte ca utilizatorul să le ceară. De exemplu, în loc de a afișa doar temperatura dintr-o anumită zi și prognoza meteo, Smart Notice va face o recomandare, cum ar fi, „Poate doriți să luați o umbrelă astăzi, deoarece va ploua în această seară.“

O altă funcție unică este Kill Switch care oferă utilizatorilor G3 posibilitatea de a-și dezactiva telefoanele de la distanță, în caz de furt. Un alt telefon de top este HTC One (M8), succesorul câștigătorului a numeroase premii internaționale HTC One (M7). Acesta este unul dintre smartphone-urile cu cea mai bună cameră foto. Telefonul dispune, de asemenea, de un sunet puternic, având două difuzoare frontale dotate cu amplificatoare. Bateria lui HTC One (M8) are o autonomie de 14 zile când este încărcată la maximum, însă în modul de economisire a energiei sunt câștigați timpi adiționali de utilizare a telefonului. Samsung Galaxy S5 este rezistent la apă și praf, are o cameră foto extraordinară și versiunea 4G+ oferă posibilitatea atingerii unor viteze de descărcare de până la 300 Mbps.