Costurile totale ale unui astfel de program pot atinge 45.000 de dolari pe an. Rampa de lansare catre un post bine platit si, eventual, de conducere este diploma de MBA. Asa ca va prezentam primele trei scoli europene – conform unui top alcatuit de revista Business Week – care ofera astfel de programe: INSEAD (Franta), London Business School si IESE (Spania). Citeva puncte comune unesc cele trei programe. Unul dintre ele este studiul intensiv, care nu permite celui acceptat sa aiba un loc de munca. Un altul ar fi constituit din experienta profesionala, de cinci-sase ani, necesara candidatilor si
aptitudinile manageriale dovedite. Bineiteles, stapinirea limbii engleze, i care se desfasoara toate programele MBA, este absolut esentiala. Criteriile de selectie destul de dure conduc la o ploaie de oferte de slujbe pentru norocosii care reusesc sa termine cu bine anul de studiu.

Esential
Adresa: www.insead.edu, MBA Information Office, Boulevard de Constance, 77305, Fontainebleau Cedex France
Numar de studenti i anul 2000-2001: 679
Procentajul de studente: 24%
Punctaj mediu GMAT: 688
Perioada medie de experienta profesionala: 50 luni
Virsta medie a studentilor: 28 de ani
Taxa de studii: 25.300 USD
Suma totala necesara: 41.000 USD
Dead-line pentru anul 2002: 01.02.2001, 02.07.2001
Specializari: General Management, International Management

INSEAD
Considerata cea mai buna scoala din Europa, INSEAD are doua universitati: la Fontainebleau (Franta) si la Singapore. Dosarul de aplicatie trebuie sa contina: un formular-tip – care poate fi luat direct de pe site-ul scolii – un eseu (i care candidatul trebuie sa motiveze alegerea facuta si sa se prezinte pe sine, cu aspiratiile si ambitiile lui), doua scrisori de recomandare, dintre care una de la seful direct, foile matricole si diplomele obtinute, rezultatele testelor GMAT si TOEFL, precum si taxa de iscriere de 150 USD. Toate aplicatiile se string la Fontainebleau, iar candidatii selectati i prima faza sunt chemati la interviu. Decizia finala este comunicata i 8-10 saptamini de la primirea aplicatiei.
Norocosii acceptati trebuie sa depuna suma de 3.500 USD pentru confirmarea locului. Oricum, datorita sistemului i care opereaza INSEAD, un student acceptat va primi automat un loc i prima grupa libera. Cit despre asistenta financiara, pentru Europa Centrala si de Est bursele sunt mai putine, dar exista. Una dintre ele este oferita de firma Danone, la care au acces si cetatenii romini. sase dintre studentii admisi la INSEAD cistiga anual cite o bursa de 5.300 USD, pe baza unui eseu de 500 de cuvinte i care raspund la itrebarile: „Care este motivul pentru care solicitati o bursa Danone si care sunt aspiratiile dvs. de viitor?”. Mai multe detalii puteti gasi la adresa www.danone.com. O alta bursa disponibila pentru romini este cea oferita de Fundatia Edmond din Israel. Anual, patru burse a cite 6.800 USD sunt acordate celor care stiu ce sa raspunda, i 300 de cuvinte, la aceleasi itrebari ca mai sus. Fundatia poate fi contactata la adresa de e-mail: [email protected] sau la telefonul 00352 45 11 06 666.
A treia posibilitate de ajutor financiar pentru romini este bursa
L’Oreal, care acopera toata taxa de studii, adica 27.900 USD si se acorda de doua ori pe an. Candidatii trebuie sa scrie un eseu de 1.000 de cuvinte, i care sa rezume urmatoarele: un exemplu de aptitudini creative, un exemplu i care candidatul si-a stabilit un tel ambitios si riscant, realizarile profesionale si educationale, motivul pentru care are nevoie de bursa, ambitiile profesionale. Mai multe informatii puteti gasi la adresa www.loreal.com.    

Esential
Adresa: www.london.edu, Regent’s Park, London NW1 4SA, UK.
Numar de studenti i anul 2000-2001: 851
Procentajul de studente: 22%
Punctaj mediu GMAT: 690
Perioada medie de experienta profesionala: 60 de luni
Virsta medie a studentilor: 29 de ani
Taxa de studii pe an: 24.720 USD
Suma totala necesara pe an: 44.720 USD
Dead-line pentru anul 2002: 8.12.2000, 5.01.2001, 2.03.2001, 4.05.2001.
Specializari: International Business, Finance, E-business,

EntrepreneurshipLondon Business School
Cel mai scump program de MBA din Europa costa i jur de 50.000 de dolari si dureaza doi ani. Dosarul de aplicatie pentru programul de MBA trebuie sa contina, pe linga formularul standard si eseu, rezultatele testelor GMAT si TOEFL, foile matricole si diplomele obtinute, referinte, taxa de iscriere de 160 USD sau 100 de lire sterline. Citeva detalii esentiale: trebuie trimise copii traduse si legalizate la notar de pe foile matricole si diplomele obtinute; plata taxei se poate face cu cec personal, ordin de plata, cecuri de calatorie, transfer bancar; este bine ca testele TOEFL si GMAT sa fie date cel putin cu o luna iainte de depunerea dosarului; referintele trebuie scrise pe formularele primite de la scoala. Studentii acceptati trebuie sa achite o taxa de 1.600 USD. De asemenea, aplicantii sunt sfatuiti sa caute sponsorizari sau finantari cu cel putin sase luni iainte de depunerea dosarului si sa tina cont de faptul ca pe timpul verii slujbele oferite studentilor sunt platite cu aproximativ 1.350 USD pe saptamina. Pentru romini sursele de finantare sunt destul de putine. Una ar fi programul de burse al scolii, la care au acces toti studentii acceptati. De obicei, bursele constau i reducerea taxei cu sume ce variaza itre 1.600 USD si 8.000 USD. De asemenea, Fundatia Ford ofera doua burse a cite 5.000 de lire sterline studentilor care au experienta i finante si isi doresc sa lucreze itr-o companie industriala internationala. Mai multe informatii puteti obtine la adresa: www.fordfound.org. Fundatia Henry Grunfeld ofera anual doua burse de cite 20.000 de lire sterline, avind i vizor studentii care intentioneaza sa lucreze i international banking. Studentii trebuie sa fi lucrat i mai multe tari si i zona City, din Londra. Mai multe informatii puteti obtine scriind la adresa: 1 High Timber Street, London, EC4V, 3SB, Marea Britanie.    

IESE
Gazduit de Universitatea Navarra din Barcelona, programul de MBA al IESE dureaza doi ani si este orientat spre e-business si itreprinzatori. Unul dintre avantajele acestui program este ca studentul poate opta pentru una din limbile de predare: spaniola sau engleza. Cunostintele de limba spaniola nu sunt necesare la admitere, dar este de dorit ca pe durata programului studentii sa ivete si spaniola. Dosarul de iscriere trebuie sa contina urmatoarele: formularul standard, taxa de iscriere de 60 de euro (10.000 de pesetas), rezultatele de la GMAT si TOEFL, doua scrisori de recomandare, patru fotografii tip pasaport, copii de pe foi matricole si diplome, adeverinta din care sa rezulte satisfacerea serviciului militar. Pentru a fi eligibili, candidatii trebuie sa aiba cel putin o diploma echivalenta cu cea de BA (Bachelor of Arts), adica diploma de licenta obtinuta la terminarea facultatii. Taxa de studii este de 17.128 euro, atit pentru primul, cit si pentru al doilea an. Studentii acceptati trebuie sa achite 1.712 euro dupa ce primesc raspunsul pozitiv, pentru a li se asigura un loc. in plus, ei trebuie sa dispuna lunar de 135.000 de pesetas pentru cheltuielile zilnice. Rominii acceptati i acest program pot beneficia de o bursa IESE Trust, care iseamna reducerea la jumatate a taxei din primul an. De asemenea, Ficosa International ofera o bursa similara pentru studentii din Europa Centrala si de Est. Mai multe informatii puteti obtine la adresa: www.ficosa.com.    

Esential
Adresa: www.iese.edu, Avenida Pearson 21, 08034 Barcelona, Spania.
Numar de studenti i anul 2000-2001: 440
Procentajul de studente: 24%
Punctaj mediu GMAT: 655
Perioada medie de experienta profesionala: 52 luni
Virsta medie a studentilor: 28 de anir
Taxa de studii: 16.765 USDr
Suma totala necesara: 26.265 USDrn
Dead-line pentru anul 2002: 29.11.2001, 24.01.2001, 27.04.2001rn
Specializari: International Management, marketing, Business Ethics, Information Technology, Entrepreneurship, Operationsrn