De aceea, recomandarea generală pe care o fac medicii pacienților este aceea de a introduce în regimul alimentar mai multe fructe, legume și cereale și de a renunța la anumite obiceiuri alimentare greșite, scrie Cnet.

Alegerile alimentare specifice sunt foarte importante pentru o inimă sănătoasă. Deoarece anumite alimente pot reduce riscul unor probleme cardiovasculare – cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul mărit – este bine să țineți cont de unele reguli atunci când vă planificați dieta zilnică.

Ce este o dietă sănătoasă pentru inimă

Studiile au scos la iveală două lucruri: alimente care sunt mai riscante pentru sănătatea inimii și alimente care contribuie la sănătatea acestui organ. Potrivit specialiștilor, o dietă sănătoasă pentru inimă trebuie să fie bogată în:

  • Legume şi fructe
  • Proteine ​​slabe
  • Carbohidrați bogați în fibre
  • Grăsimi sănătoase

O dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale și proteine ​​și grăsimi sănătoase va oferi organismului fibrele, vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a susține o inimă sănătoasă. Așadar, dacă doriți ca inima să nu vă facă probleme, este bine să limitați aportul de grăsimi trans, grăsimi saturate, carne procesată (salamuri și hot dog), excesul de sare, zahăr și alcool.

Fructele și legume

Au o densitate nutrițională foarte mare și sunt și sățioase. Bananele și cartofii dulci oferă organismului potasiu, un mineral-cheie pentru sănătatea inimii. Legumele crucifere pot ajuta la prevenirea arterelor înfundate. Legumele verzi oferă fibre, care pot ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. Puteți obține beneficii nutriționale și din variantele congelate și conservate. Doar asigurați-vă că sunt marcate cu ”conținut scăzut de sare”.

Cerealele integrale

Nu toți carbohidrații sunt răi. Carbohidrații rafinați precum cei din pâinea albă fac mai mult rău decât bine, dar carbohidrații complecși, precum cei din produsele din cereale integrale, furnizează fibre, considerate un stimulent ideal pentru sănătatea inimii. În plus, sunt bogate în vitamine și minerale precum fier, seleniu, tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), folat (vitamina B9) și magneziu.

Proteine ​​slabe și vegetale

Dacă anumite proteine ​​sunt nocive, altele se află în fruntea listei cu alimente benefice pentru sănătatea inimii. Experții recomandă să amestecați sursele de proteine. Iată care sunt produsele indicate aici: lintea, fasolea, nucile, semințele, ouăle, peștele, în special cei bogați în acizi grași Omega-3, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carnea de pui, semințele.

Grăsimile sănătoase

În timp ce grăsimile trans și saturate au fost asociate cu probleme cardiovasculare, inima are nevoie totuși de grăsimi sănătoase. Le puteți obține din pește, avocado, nuci și semințe și din cantități moderate de uleiuri vegetale, cum ar fi:

  • Uleiul de măsline
  • Uleiul de susan
  • Uleiul de floarea soarelui
  • Uleiul de soia
  • Uleiul de rapiță
  • Uleiul de porumb
  • Uleiul de șofrănel