O judecătoare din Statele Unite a confirmat luni un verdict împotriva Monsanto, potrivit căruia erbicidele bazate pe glifosat au provocat cancer incurabil unui bărbat, dar a spus că daunele punitive de 250 de milioane de dolari trebuie reduse, transmite Reuters, citat de news.ro.
Judecătoarea Suzanne Bolanos, de la un tribunal din San Francisco, a spus că ar reduce despăgubirile la 39 de milioane de dolari, dacă avocaţii reclamantului, Dewayne Johnson, sunt de acord, informează digi.24ro. Monsanto, care neagă acuzaţiile, a solicitat judecătoarei să anuleze în totalitate penalizarea de 289 de milioane de dolari impusă companiei în primă instanţă, sau să ordone un nou proces referitor la componenta daunelor punitive.

Pe 10 august, un juriu a decis că erbicidele bazate pe glifosat ale Monsanto, între care RoundUp şi Ranger Pro, l-au îmbolnăvit de cancer pe Johnson, iar compania nu a avertizat consumatorii în privinţa riscurilor. Verdictul a dus la scăderea cu 10% a capitalizării bursiere a companiei şi a marcat prima astfel de decizie împotriva Monsanto, divizie a grupului german Bayer, care se confruntă cu peste 8.000 de procese similare în Statele Unite.
 ”Decizia curţii de a reduce daunele punitive cu peste 200 de milioane de dolari este un pas în direcţia bună, dar continuăm să credem că verdictul referitor la răspunderea companiei şi despăgubirile nu sunt susţinute de dovezile din proces sau de lege şi intenţionăm să le contestăm la Curtea de Apel din California”, a anunţat Bayer într-un comunicat. digi24.ro