Din perspectiva unui barman, clienții regulați se împart, de obicei, în două categorii. Cei care știu ce vor să comande sau cei care vor să experimenteze gusturi noi. Au existat și vor exista mereu cocktailuri la modă, însă, în mixologie, cocktailurile clasice par să fie mereu în trend. Cel puțin asta au constatat cei de la Drinks Internațional, după ce au stat de vorbă anul acesta, cu 100 dintre cei mai cunoscuți barmani din lume. Topul celor mai comandate băuturi enumerate de aceștia este dominat, de câteva decenii încoace, de aceleași rețete arhicunoscute: Mojito, Margarita, Dry Martini sau Manhattan. De ani de zile de când urmăresc astfel de sondaje, schimbări mai apar doar pe podium. Dacă anul trecut a fost la modă Negroni, anul acesta se poartă Old Fashioned. Două treimi dintre barmani l-au numit printre primele trei, iar o treime l-au pus pe primul loc. “Old Fashioned never gets old!”.

A fost pomenit pentru prima dată într-un document pe la 1880. Este vorba despre meniul clubului Pendennis, un gentlemen’s club din Louisville, Kentucky. De-alungul istoriei sale a cunoscut câteva transformări și variațiuni, însă cea mai cunoscută rețetă este aceasta: puneți un cub de zahăr într-un pahar mic de bar și stropiți-l cu 3-4 picături de bitter, adăugați două-trei lingurițe de apă și o bucată de coajă de portocală. Amestecați și zdrobiți totul bine cu un muddler, apoi adăugați o măsură de whiskey și două-trei cuburi de gheață. Apoi amestecați și decorați cu coajă de portocală.

Dacă vrei să bei un Old Fashioned ca la carte, bea-l cu bourbon. Însă nu orice bourbon. Barmanii interogați de Drinks International au spus că whiskeyul de secară este alegerea cea mai frecventă pentru acest cocktail. Cât despre rețeta originală, ea poate și este adesea adaptată după gustul clientului. Poți să aduci în combinație o măsură de lichior de soc, de alune sau de piersică sau poți să dai plin blender o pară, un măr sau o felie de dovleac și să îmbogățești rețeta clasică cu o măsură de nectar de fructe.

Ingredientul nelipsit în Old Fashioned este bitterul. Care poate fi clasicul Angostura sau poate fi un bitter artizanal, aromat cu coajă de portocală, cireșe, grepfruit, lime, merișoare sau mentă. Un bar care se respectă are întotdeauna câteva la alegere.

În Statele Unite multe dintre baruri se laudă cu propria lor rețetă de Old Fashioned, care poate include curacao, absint sau tot feluri de tipuri de lichioruri. Cel mai adesea, băutura de bază din rețetă este bourbonul sau whiskyul de secară. Însă poți să îl întâlnești făcut și cu rom, gin olandez sau cu brandy. Și întotdeauna va fi servit în același tip de pahar, care îi poartă numele. Este vorba despre paharul normal de bar, scurt și rotund, cu un volum de 250-350 de ml.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.