Cofco a precizat că a ajuns la un acord definitiv cu Cygne BV, o companie controlată de familia care a înfiinţat Nidera, privind preluarea restului de 49% din acţiunile traderului olandez pe care nu le deţine încă. Încheierea tranzacţiei, care depinde de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare, ar urma să aibă loc în ultimul trimestru al acestui an.

Preţul achiziţiei nu a fost dezvăluit. În luna februarie 2014, Cofco a preluat o participaţie de 51% din acţiunile Nidera la un preţ estimat de analişti de 2,4 miliarde de dolari.

Preluarea Nidera a fost făcută într-un mod similar cu o altă achiziţie mare făcută de Cofco pe piaţa de agribusiness. În 2014, firma chineză a preluat 51% din acţiunile diviziei agricole a grupului Noble Group Ltd. pentru ca în luna decembrie a anului trecut să preia şi restul acţiunilor.

Cofco a precizat că imediat ce tranzacţia cu Nidera se va finaliza va începe să integreze Nidera cu Cofco Agri, fosta divizie agricolă a Noble Group. 'Combinaţia noastră ne deschide noi oportunităţi care anterior ne erau închise în calitate de companii separate dar pe care acum le putem urmări împreună', a declarat directorul general de la Cofco International şi Cofco Agri, Matt Jansen.

Transformarea Cofco dintr-o mică agenţie de achiziţii într-un jucător de talie mondial în decurs de câţiva ani marchează o evoluţie semnificativă în comerţul mondial cu cereale. Potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii, în anul 2005 China a importat o cantitate de 609.000 de tone de orez pentru ca anul trecut importurile să ajungă la 4,7 milioane de tone. Pentru a-şi asigura necesarul de alimente China a început să cumpere teren arabil în Franţa şi Australia şi de asemenea să îşi consolideze poziţia pe piaţa de materii prime agricole prin preluarea de firme de trading.

Nidera se numără printre cei mai mari traderi de cereale care activează pe piaţa din România alături de Bunge, Cargill, Glencore şi ADM.