NEPI a demarat procesul de fuziune încă din decembrie anul trecut. Noua compania, care va purta numele de NEPI Rockastle, se va forma printr-un schimb de acţiuni, respectiv 4,7 acţini Rockastle pentru o acţiune NEPI, potrivit unui anunţ comun al celor două societăţi. Procesul de fuziune trebuie finalizat până cel târziu în 30 iunie 2017.

Noua compania va fi listată pe Bursa din Johannesbrug şi pe Euronext în Amsterdam. Cei doi investitori se aşteaptă ca noua companie să beneficieze de un cost al capitalului mai scăzut, rezultat din îmbunătăţirea anticipată a riscului operaţional şi financiar, creat de dimensiunea mai mare a operaţiunilor, diversificarea geografică, creşterea lichidităţilor şi accesul la capital.

În urma fuziunii, cele două societăţi estimează că vor crea cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari societăţi imobiliare de retail din Europa.

Alexandru Morar şi Spiro Noussis, directorii generali executivi ai NEPI, respectiv Rockcastle, vor fi numişi directori generali executivi comuni ai noii companii, iar Dan Pascariu este numit preşedinte al consiliului de administraţie ne-executiv independent.

În procesul de fuziune, consultantul juridic al NEPI este Clifford Chance Badea, iar cel al Rockcastle este Dentons.

Potrofoliile imobiliare ale celor două companii listate în Africa de Sud se completează perfect. Valoarea portofoliului de proprietăţi deţinut de NEPI a crescut anul trecut cu 47% la 2,55 mld. euro, fiind detaşat cel mai mare investitor imobiliar activ în România. Suprafaţa brută închiriabilă a proprietăţilor generatoare de venituri din portofoliul companiei acoperă un milion de metri pătraţi, din care 80% se află în România. La sfârşitul anului trecut, grupul avea lichidităţi de 48 mil. euro şi facilităţi suplimentare netrase de 45 mil. euro. Rentabilitatea anuală a proprietăţilor NEPI este de 7,3%. Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne România, unde deţin 15 malluri şi cinci proiecte de birouri, însă se extinde uşor în ţările din vecinătate. NEPI are momentan patru malluri şi o clădire de birouri în Slovacia, şi câte un mall în Croaţia, Serbia şi Cehia. Compania se află în proces de achiziţie a primului său activ imobiliar din Bulgaria.

La rândul său, Rockcastle are majoritatea proprietăţilor în Polonia, iar valoarea portofoliului său se ridică la circa 1,7 mld. euro. Rockcastle are doar nouă malluri operaţionale: şapte în Polonia şi câte unul în Cehia şi Zambia. Cele două companii au o serie de acţionari comuni precum Prudential, Sanlam, BlackRock Fund Advisors (fostul Barclays Global Fund Advisors) şi Stanlib. Portofoliile combinate ale celor doi jucători ar avea o valoare de peste 4,2 mld. euro, ceea ce le întăreşte importanţa în regiune.