Anul fiscal a fost încheiat în luna martie 2021, iar potrivit Bloomberg, Fondul public de pensii din Japonia (Government Pension Investment-GPIF) a realizat un randament de 25% de pe urma investiţiilor sale, sau 37.800 miliarde yeni (339 miliarde dolari), adică cel mai bun randament înregistrat după ce acest fond a început să gestioneze rezervele din pensii ale Japoniei în 2001.

De menționat este faptul că, acţiunile din străinătate cu fost activele cu cele mai bune performanţe din portofoliul GPIF, cu un randament de 20.700 miliarde yeni, urmate de acţiunile japoneze cu 14.700 miliarde yeni. La rândul lor, obligaţiunile străine au avut un randament de 7,1%, în timp ce obligaţiunile japoneze au avut un randament negativ de 0,7%, precizează sursa citată.

Masataka Miyazono a fost numit în postul de preşedinte al GPIF în luna aprilie 2020, iar în prezent, Fondul public de pensii din Japonia nu a înregistrat încă un trimestru negativ. Totodată, după cel de al patrulea trimestru consecutiv de creştere, activele totale ale fondului au atins un nivel record de 186.100 de miliarde de yeni (1.670 miliarde de dolari, informează Agerpres.

În acest context, Miyazono declara într-o conferință de presă că randamentul înregistrat în ultimul an a fost unul „istoric, deosebit de ridicat”. În același timp, el a mai subliniat faptul că pieţele au profitat de pe urma creşterii cotaţiilor acţiunilor pe întreg parcursul anului trecut, situaţie care nu ar urma să se repete şi în acest an.

Ce s-a întâmplat cu Indicii bursieri

În ceea ce privește situația Indicelui bursier MSCI World Index, acesta a înregistrat o apreciere de 52% în anul fiscal încheiat la 31 martie 2021. De cealaltă parte, indicele Topix al bursei japoneze a înregistrat o creştere de 39%.

„Ţinând cont de modificările de pe piaţă înregistrate în anul fiscal 2020, au fost multe oportunităţi pentru a revizui ponderea acordată diferitelor active, ceea ce a oferit GPIF foarte multe experienţe pozitive în gestionarea portofoliului său” a subliniat directorul de investiţii de la GPIF, Eiji Ueda.

Amintim faptul că, la data de 31 martie, obligaţiunile japoneze reprezentau 25,92% din portofoliul GPIF, urmate de acţiunile străine cu 24,89%, obligaţiunile străine cu 24,61% şi acţiunile japoneze cu 24,58%.

De menționat este faptul că, investitorii din întreaga lume urmăresc investiţiile realizate de GPIF, având în vedere mărimea Fondului public de pensii din Japonia.

Recent GPIF a început să îşi modifice structura portofoliului, migrând dinspre obligaţiunile domestice neprofitabile spre activele străine cu randament mai mare, având în vedere nivelul ultra scăzut al dobânzilor din Japonia.