Aceasta observă că au apărut pe piaţă credite ipotecare standard cu o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) mai mică decât cea de la Prima Casă, care este în jur de 5,5%.

„Sunt deja investitori care s-au reactivat pe achiziţia de locuinţe în centrul Bucureştiului pentru un randament bun al chiriilor. În acest moment, chiriile sunt mai mari decât ratele bancare“, a menţionat Traian Stancu, chief operating officer în cadrul Kiwi Finance.

Reprezentanţii brokerului de credite mizează pe un segment nou de populaţie, care a intrat pe piaţa muncii în 2009 şi care ar putea impulsiona creşterea creditării în 2014.

Ţinta Kiwi Finance pentru acest an este creşterea cu 34% a volumului de credite acordate, până la nivelul de 78 mil. euro. Anul trecut, 70% din portofoliul de credite al companiei a fost ocupat de creditele garantate cu ipotecă şi 30% cu credite de nevoi personale negarantate. Dacă împrumuturile de nevoi personale au fost accesate în lei, în cazul ipotecarelor, ponderea creditelor în euro a fost de 89%. Totuşi, în ultimul trimestru al anului trecut, reprezentanţii Kiwi au observat o creştere constantă a ponderii creditelor în lei. În prezent, ponderea creditelor garantate în lei, în portofoliul companiei, este de 35%.

Afacerile Kiwi Finance au crescut cu 43% până la 5,6 mil. lei, iar numărul de clienţi a crescut cu 55% până la 9.881 de persoane din care 6.380 au semnat contracte de credit. Clienţii companiei au solicitat credite în valoare totală de 507 mil. euro, iar până acum au fost acordate împrumuturi de 270 mil. lei (circa 60 mil. euro).

Ce venituri au debitorii

Cel mai mare credit garantat cu ipotecă accesat de o persoană fizică prin intermediul Kiwi Finance în 2013 a avut o valoare de 425.000 de euro şi a fost utilizat pentru o investiţie imobiliară, potrivit brokerului. Clientul are un venit de peste 200.000 de lei/lună şi nu este bugetar.

Venitul mediul al clienţilor Kiwi Finance care au accesat credite garantate a fost de 6.000 de lei/lună, iar a celor care au apelat la împrumuturi de nevoi personale a fost de 1.800 de lei/lună.

Brokerii Kiwi întrevăd pentru acest an o creştere sigură a soldului de credite garantate şi sunt rezervaţi în privinţa estimării unei evoluţii pozitive a soldului de credite negarantate.

Kiwi Finance are o cotă de 3,5-4% din întreaga piaţă de creditare şi peste 90% din piaţa de brokeraj.