De fiecare dată când cineva dă un telefon prin intermediul Lifeline, un program guvernamental care oferă acces la telefoane americanilor cu venituri mici, TracPhone, o companie în care mogulul mexican din telecom Carlos Slim deţine controlul, încasează 10 dolari, potrivit Fox News. Directorul executiv al companiei, Frederick Pollak, un important susţinător al lui Obama, face şi el profit de pe urma planurilor de date şi a minutelor pe care beneficiarii programului Lifeline le cumpără.

Programul guvernamental a intrat în atenţia publicului recent, după apariţia unui filmuleţ realizat de un susţinător al lui Obama care spune că va vota cu preşedintele în exerciţiu deoarece i-a oferit un telefon gratuit. Chiar dacă susţinătorul l-a creditat pe Obama pentru telefonul primit, nu preşedintele a pus bazele acestui program; el a început în 1984, când preşedinte era Ronald Reagen, ca un program care punea la dispoziţia americanilor doar o linie telefonică interurbană terestră şi preşedintele Clinton l-a extins la nivelul telefoanelor mobile în 1996.

Afirmaţiile că Slim beneficiază de pe urma unui program destinat ajutorării săracilor nu poate decât să întărească caracterizarea omului de 69 mld. dolari drept un mogul super-bogat care se capitalizează din necazurile altora. Într-un interviu acordat în luna mari jurnaliştilor de la Bloomberg, fiul lui Slim a menţionat că tatăl său a profitat de „oportunităţile“ oferite de criza datoriilor europene.

Criticii, inclusiv sute de protestatari care s-au adunat în faţa Universităţii George Washington în luna mai, l-au acuzat pe Slim că face bani de pe spatele mexicanilor, precum şi că sufocă dezvoltarea economică a ţării. Tot Silm a fost cel care a îndemnat „oamenii de rând“ să continue să muncească până la cel puţin 70 de ani, susţinând că în acest fel fiecare va ajuta la îmbunătăţirea economiilor lumii.

SURSA: Huffington Post