În luna decembrie 2020, Curtea din Sevilla l-a condamnat la 33 de ani de închisoare pe bărbatul găsit principalul vinovat de uciderea, în august 2018, a bijutierului din Carmona (Sevilla), Francisco Cintado, scrie ziarulromanesc.es. 

Celălalt inclupat a primit în schimb 20 de ani de închisoare. Amintim faptul că în asasinat a fost implicat și un al treilea român, care până la momentul actual a fost fugar. Acum autoritățile române au anunțat Garda civilă că l-au pe al treilea bărbat implicat în crimă, potrivit ABC și Europa Press.

Potrivit Gărzii Civile, cetățeanul român implicat a fost identificat ca Ionuț A., este deja reținut în România, în așteptarea transferului său în Spania pentru a fi predat Justiției spaniole, pentru a se alătura celorlalți doi bandiți. Este vorba despre Gheorghe. S., în vârstă de 46 de ani; și Iulian. I., în vârstă de 26 de ani.

Sursa citată mai precizează că după procesul care a avut loc în anul 2020, juriul popular a dat un verdict de vinovăție ambilor inculpați, Gheorghe. S. și Iulian. I. În luna decembrie, Curtea l-a condamnat pe Gheorghe. S. pentru o crimă de crimă la 25 de ani de închisoare și încă opt ani de închisoare pentru infracțiunea de sechestru ilegal ca mijloc de comitere a unei infracțiuni de jaf cu violență.

În același timp, Curtea l-a condamnat pe cel de-al doilea cercetat, Iulian. I., în vârstă de 26 de ani și, de asemenea, de naționalitate română, la 12 ani de închisoare pentru o infracțiune de rănire gravă și încă opt ani de închisoare pentru infracțiunea de sechestru ilegal.

De asemenea, Curtea i-a condamnat pe cei doi inculpați să despăgubească în solidar familia decedatului cu 390.000 de euro pentru daunele morale și consecințele suferite. Totodată, aceștia au mai avut de predat suma de 295.372 euro pentru obiectele furate nerecuperate și  5.850 euro pentru suma de bani furată și nerecuperată.

Modul de operare al criminalilor

Următorul pas în anchetă îl reprezintă judecarea celui de-al treilea component al bandei. În ceea ce privește modul de operare, „în realizarea planului lor penal, aceștia au conceput un plan pe care l-au împărțit în două părți”, au explicat procurorii.

Mai exact, prima parte a fost aplicată în jurul orei 08:30, pe 3 august 2018, atunci când unul dintre inculpați, în compania suspectului nelocalizat, a mers la magazinul de bijuterii „sub pretextul reparării unui ceas și astfel a câștigat încrederea victimei.

Ceasul a rămas la bijutierul respectiv, iar românii urmau să vină să în ridice într-o altă zi, pentru a putea intra în unitate fără nicio suspiciune.

Parchetul adaugă că, „în cele din urmă și pentru a-și încheia planul penal”, inculpații au mers cu un vehicul la magazinul de bijuterii în jurul orei 18:00, pe 6 august 2018, la trei zile de la prima întâlnire.

Fiecare dintre cei trei a avut un rol important în întreaga operațiune. Astfel, unul dintre inculpați a rămas în afara incintei pentru supraveghere „pentru a garanta săvârșirea infracțiunii și pentru a evita descoperirea”,  iarceilalți doi acuzați au ajuns la magazinul de bijuterii și au sunat la sonerie, proprietarul deschizându-le ușa, după ce i-a recunoscut pe monitorul camerei de supraveghere din cauza comenzii făcute cu trei zile înainte.

Bijutierul a scos ceasul pe care l-a reparat, iar când proprietarul voia să se întoarcă în camera din spate, unul dintre inculpați a intrat după proprietar și, „fără a-i acorda timp să plece sau posibilitatea de a se apăra, s-a năpustit asupra lui.”

Cum s-a produs crima

Procurorii mai spun că cei doi criminali „au început să-l bată brutal, lovindu-l cu picioarele în față, pe corp și pe membre”, ambii luptându-se cu el până când au reușit să-l așeze cu mâinile legate la spate, legându-i de asemenea, picioarele și punându-i bandă adezivă pe gură.

Sursele citate mai spun că atunci când proprietarul unității a fost „pus la pământ, întins pe spate și fără posibilitatea de mișcare”, unul dintre acuzați a început să cerceteze seiful și a scos mai multe tăvi de bijuterii din interior, toate acestea în timp ce unul dintre ei „s-a așezat pe pieptul victimei în timp ce era pe spate, „împiedicându-i astfel posibilitățile de respirație ”.

Propietarul a încercat să se ridice pentru a putea respira, iar unul dintre inculpați „i-a dat un genunchi puternic în cap, care l-a făcut să cadă inconștient cu fața în jos”.

Tot timpul cât victima a fost inconștientă, inculpații au percheziționat camera din spate și au sustras bijuterii și alte obiecte, precum și 5.850 de euro în numerar pe care i-au băgat într-o pungă de gunoi, cluând și unul dintre monitoarele de supraveghere la distanță „pentru a evita identificarea”.

Procurorii mai spun că inculpații l-au lăsat pe proprietar inconștient, întins pe jos, și au părăsit localul cu efectele furate, fugind cu un vehicul în care îi aștepta al treilea dintre învinuiți.

Din cauza bătăilor la care a fost supus, bijutierul a murit în jurul orei 21:00 în aceeași zi. După asasinarea lui Francisco Cintado, Garda Civilă a condus ancheta asupra a trei bărbați de naționalitate română, membri ai unei bande foarte violente și bine organizate de profesioniști care au fugit în nordul Spaniei într-o mașină întunecată.

Asasinii ar fi fugit din Andaluzia pe șosea în direcția Castilla-La Mancha, iar în primă fază, anchetatorii au folosit ca ipoteză principală un grup de străini bine organizat și periculos, conștienți de posibilitățile de a obține o pradă bună la magazinul de bijuterii al lui Cintado în aceeași zi în care a avut loc crima.

Pentru a-i ajuta pe oamenii legii, mai mulți oameni din Carmona le-au indicat gărzilor civile că au văzut mai mulți bărbați cu saci mari în zona crimei în acea după-amiază care au părăsit municipiul într-o mașină albastru închis, probabil marca Rover.

De menționat este faptul că, bijuteria dispunea și de trei camere de supraveghere. Deși una dintre ele a fost distrusă de tâlhari, celelalte două au funcționat și  au înregistrat imagini cheie pentru anchetă.