Peste 116.000 de facturi au fost achitate cu ajutorul cardului pentru energie

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat vineri, 24 februarie 2023, că în primele trei zile de la implementarea cardului de energie au fost efectuate peste 116.000 de plăți în valoare de 37 de milioane de lei. Din total plăților, aproximativ 10% au fost efectuate în mediul rural. Media unei plăţi decontate este de 330 lei.

Până acum, Poşta Română a distribuit cardurile de energie în cele 1,7 milioane de gospodării în care nu a fost nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea. Alte 800.000 de carduri de energie urmează să ajungă la cei îndreptăţiţi în baza OUG 166/2022 în perioada următoare.

„De la 20 februarie, în primele trei zile în care s-au putut utiliza cardurile de energie, cei 6.000 de oficianţi ai Poştei Române au încasat peste 100.000 plăţi, în valoare totală de 31 milioane de lei. Alte 10.000 de plăţi au fost efectuate prin intermediul aplicaţiei web pe care Poşta Română o pune la dispoziţie beneficiarilor. Până la momentul publicării prezentului comunicat s-au efectuat 116.268 de plăţi, în valoare de 37 de milioane de lei”, a transmis, vineri, instituția respectivă.

„Vedem că mobilizarea este generală, avem peste 6.000 de oficianţi la care se pot efectua plăţile, alţi 11.000 de poştaşi pot încasa direct la domiciliile beneficiarilor şi avem şi plata online. Cea din urmă se pare că generează mare interes, a fost folosită deja de peste 10.000 de români şi media este în creştere. În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public despre eventuale cozi în teritoriu, înţeleg că fluxul la nivel naţional a funcţional normal şi au fost doar mici cazuri izolate în care oamenii au stat să aştepte ceva mai mult.

Procesul se rodează de la o zi la alta, cei care au primit cardul să nu uite că pot utiliza prima tranşă de 700 de lei până la vară, deci nu este nicio grabă, sunt fonduri pentru toată lumea. Iar cei care întâmpină dificultăţi pe parcursul implementării programului vor primi sprijin prin call-center-ul dedicat. Personal, vreau să îi asigur pe toţi cei îndreptăţiţi să primească acest sprijin că banii alocaţi din fonduri europene pentru acest program vor ajunge la ei”, a declarat, vineri, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cardurile la energie au început să fie folosite de pe 20 februarie

Nu uitați! Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că începând de pe data de 20 februarie 2023 se pot efectua plăți pentru facturile la energie prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României. Cardurile de energie alocate ambelor tranşe se pot folosi până pe data de 27 decembrie 2023 inclusiv.

Beneficiarii acestui ajutor financiar își pot achita facturile la energie prin următoarele modalități:

  • direct la poștaș;
  • la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html;

Vă amintim că de cardurile de energie beneficiază:

  • pensionarii peste 60 de ani ale căror venituri lunare sunt sub 2.000 de lei;
  • persoanele cu handicap ale căror venituri lunare sunt sub 2.000 de lei;
  • familii cu alocaţie de susţinere;
  • familii care primesc ajutor social;