Vaccinurile celor bogați pentru cei săraci și repede

Președintele american – care se străduiește astfel să își îndeplinească angajamentul pe care şi l-au asumat liderii țărilor bogate față de OMS – a adăugat că alte 500 de milioane de vaccinuri au fost deja achiziționate de la compania Pfizer, care urmează să fie donate până la sfârșitul lunii august, în efortul de a promova vaccinarea globală, singura modalitate de a controla pandemia, conform dn.pt

În ajunul acestui anunț al lui Biden, ziarul „Politico” făcea calculul vaccinurilor deja donate de Uniunea Europeană în cadrul Covax, programul de solidaritate promovat de OMS și concluzia a fost că cele 27 de ţări sunt departe de cele 200 de milioane promise. Până în prezent, au expediat doar 7,9 milioane de doze către țările sărace. Ele se clasează, adaugă ziarul digital, în urma Americii și a Chinei, deoarece aceasta din urmă ar fi donat 24,2 milioane de vaccinuri (alte cifre vorbesc despre 30 de milioane). Fragilitatea acestor statistici (fiind adesea greu de făcut diferenţa între promisiuni, comenzi și livrări de către țările donatoare), este dovedită de cele 59 de milioane de vaccinuri pe care Statele Unite le-ar fi livrat, potrivit „Politico”.

Cifrele privind donațiile deja făcute de Japonia

Cifrele privind donațiile deja făcute de Japonia, o altă mare putere economică, sunt, de asemenea, inexacte. Se știe că, în luna iulie, Cambodgia, Iranul și Bangladeshul au început să primească o parte din cele 10 milioane de vaccinuri promise de japonezi și, de asemenea, că Taiwanul a primit deja trei transporturi de doze de AstraZeneca.

Pentru a înțelege importanța acestor donații, este suficient să amintim că OMS a stabilit că sunt necesare 11 miliarde de doze (din diferitele mărci disponibile) pentru vaccinarea a 70% din populația mondială. Până în prezent, decalajul dintre țările bogate și cele sărace a fost evident în ritmul diferit de vaccinare: 80% din doze au fost utilizate la populațiile din lumea bogată, care include în general Europa, America de Nord, câteva țări din Orientul Mijlociu și Asia de Est, precum și cuplul Australia-Noua Zeelandă din Oceania.

Este ușor să vezi un fel de diplomație a vaccinului în aceste donații (Statele Unite și China îşi dispută simpatia mai multor țări sărace, iar Japonia, de exemplu, arată cum doreşte să atragă Taiwanul în sfera sa de influență chiar și cu un risc ridicat de a-i enerva pe chinezi), iar adevărul este că, în momentul în care a comentat întârzierea celor 27 de ţări, înaltul reprezentant pentru politica externă europeană, Josep Borrell, a recunoscut că, eșuând în angajamentele față de Africa și de America Latină, UE a pierdut influența în faţa chinezilor în două dintre zonele sale tradiționale de preponderență geopolitică.

În această diplomație a vaccinurilor, Portugalia a încercat să răspundă nevoilor PALOP și Timorului (Ţările Africane cu Limba Oficială Portugheză şi Timorul de Est). Conform datelor Secretariatului de Stat pentru Afaceri Externe și Cooperare, au fost deja trimise 196 de mii de vaccinuri.

Angola și Mozambicul au fost țările care au primit cel mai mult, câte 50 de mii fiecare, dar Insulele Capului Verde, având în vedere populația redusă, a fost cea mai ajutată, cu 48 de mii de doze. Efortul va continua. Din partea Portugaliei și a restului lumii. Este obligatoriu.