"Această situaţie a fost generată exclusiv de compania TAP Portugal, de la care nu am primit nicio informare prealabilă asupra anulării zborurilor. Nici în clipa de faţă nu cunoaştem motivul acestor anulări. Am fost astfel în situaţia să nu ne putem informa turiştii despre ce se întâmplă şi când vor ajunge în ţară, chiar dacă am fost permanent în legătură cu ei", a declarat Ondina Dobriban, director general Paralela 45. 

Aceasta a precizat că, potrivit informaţiilor deţinute, turiştii au fost relocaţi de Tap Portugal pe o cursă care ajunge luni seara la Bucureşti. 

"Turiştii se pot adresa companiei aeriene pentru obţinerea despăgubirilor, turoperatorul asigurând asistenţă juridică pentru fiecare caz în parte ([email protected]). Paralela 45 a înaintat deja o notă de protest companiei TAP şi aşteaptă explicaţii din partea reprezentanţilor acesteia pentru situaţia în care au fost puşi turiştii români", se menţionează în comunicat. 

Luni dimineaţa, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că protestează faţă de modul neprofesionist în care TAP Portugal tratează problema turiştilor români blocaţi la Lisabona, după ce două curse Lisabona – Bucureşti au fost anulate, iar compania nu a oferit explicaţii. 

"Două curse TAP Portugal Lisabona – Bucureşti şi retururile lor au fost anulate până acum şi compania nu a explicat motivele. Considerăm că este o crasă lipsă de respect faţă de agenţiile de turism cu care colaborează şi mai ales faţă de turiştii a căror întoarcere din vacanţă se întârzie. Nu avem nicio informare oficială despre ce se întâmplă, suntem în situaţia să nu ştim ce să le spunem turiştilor noştri care sună cerând explicaţii şi ajutor", a declarat Alin Burcea, preşedinte ANAT. 

Anularea zborului 1324, din 27 august, ora 00:15, nu a fost anunţată şi agenţiilor de turism care au vândut pachete de vacanţă cu transport pe această cursă, şi nici anularea cursei următoare, din 28 august, ora 00:15, pe care o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona fuseseră relocaţi. 

"ANAT mulţumeşte misiunii diplomatice române de la Lisabona pentru implicare, aceasta având în atenţie situaţia turiştilor încă de la anularea primei curse Lisabona – Bucureşti", se mai arăta în comunicatul ANAT.

AGERPRES