Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2015, a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (55,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60,8% din total.

De asemenea, al doilea motiv al sejurului petrecut de străini în România a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (44,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (61,8%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Conform INS, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%. Totodată, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,8%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 39,9 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

INS mai arată că , din totalul turiştilor sosiţi în România în primele nouă luni din an, 49,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 28,5% singuri. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,5%). 12,8% dintre aceştia au venit cu autoturismul propriu, 8,6% cu autocare şi autobuze, iar 1,1% cu alte mijloace.