Orice restricție a concurenței, în efortul de a crește securitatea rețelelor mobile, nu numai că este ineficientă, ci pune, de asemenea, obstacole serioase în viitor, cum ar fi încetinirea inovației, creșterea prețurilor sau scăderea dezvoltării economice. Dimpotrivă, măsuri precum implicarea tuturor actorilor în implementarea tehnologiilor și comunicarea deschisă și cooperarea pot consolida semnificativ securitatea cibernetică.

În acest caz, compania de tehnologie Huawei poate contribui cu experiență pe termen lung și expertiză de top. În istoria de 30 de ani a Huawei nu au existat incidente de securitate cibernetică legate de utilizarea tehnologiei companiei.

„Credem că piața liberă, concurența, capacitatea de a alege un operator, furnizorul de tehnologie, capacitatea de a asigura și asigura securitatea cibernetică sunt esențiale în întregul sistem”, spune Pavel Košek, directorul de comunicare corporativă Huawei, adăugând: „concurența liberă este în principal în beneficiul operatorilor, adică al furnizorilor de servicii și al clienților acestora. Dacă libera concurență ar fi restricționată în vreun fel, ar însemna o creștere a costurilor și acest lucru ar putea însemna și o creștere a prețurilor pentru clienții finali. ”

Republica Cehă pune un mare accent pe securitatea cibernetică. „Cadrul legislativ și de reglementare este suficient, adică cheia este operatorul care este responsabil pentru selectarea furnizorilor, securitatea și integritatea rețelei”, spune Pavel Košek. Pentru Cehia, în loc de revoluție, evoluția este de dorit. Aceasta înseamnă standardizare, certificare și abordare tehnică. Baza de la care se pornește și atingerea unui nivel ridicat de securitate cibernetică este dată de implementarea celor mai noi standarde din industrie.

Orice restricție a concurenței nu va crește nivelul de securitate cibernetică. „Restricționarea concurenței libere încetinește inovația, crește prețurile și reduce de facto dezvoltarea economică”, comentează Pavel Košek, adăugând: „Furnizorul de tehnologie este responsabil pentru stabilitatea și funcționalitatea echipamentelor sale, pentru îmbunătățirea acestora – actualitatea și siguranța în raport cu durata de viață. Pe de altă parte, el are o responsabilitate socială și este de datoria să acorde atenție utilizării tehnologiilor ecologice și de a-și aduce contribuția de know-how-ul la crearea standardelor globale. Operatorii, spre deosebire de furnizorul de tehnologie, dețin rețeaua și au acces la datele utilizatorului. Huawei nu deține nicio rețea și nu are nicio modalitate de a accesa datele utilizatorului. ”

Potrivit companiei, cheia creșterii securității este consolidarea comunicării între toate părțile interesate și actori, lucru solicitat de către subcomisia parlamentară pentru TIC la începutul lunii iunie a acestui an. Huawei propune, de asemenea, crearea unui grup de lucru expert în domeniul tehnicii și securității, axat pe securitatea cibernetică, ale cărui activități ar fi conduse de NÚKIB.

Compania de tehnologie Huawei este partener al operatorilor cehi din 2005. Compania a participat inițial la modernizarea rețelelor 2G și s-a implicat treptat în construirea rețelelor tuturor generațiilor ulterioare, culminând cu disponibilitatea sa cu dezvoltarea tehnologiilor sale 5G. Au trecut 15 ani de la înființarea primei filiale din Praga. Soluțiile tehnologice oferite de Huawei sunt unele de succes și populare pe piața cehă, în principal datorită sofisticării tehnologice și a rentabilității. De-a lungul prezenței  companiei în Cehia nu numai operatorii și partenerii de afaceri s-au putut baza pe tehnologiile sale, ci și consumatorii finali, toți având acces la tehnologie accesibilă, fiabilă și de top. (P)