Cea mai veche afacere din lume a debutat în anul 578 d.Hr şi se numeşte Kongo Gumi. Aceasta este o companie japoneză de construcţii care a funcţionat mai bine de 1.400 de ani, înainte să fie preluată de o altă companie din domeniu. 
Cu sediul în Osaka, Japonia, compania a luat naştere în anul 578, atunci când unul dintre inginerii aduşi din Coreea de prinţul Shotuku să construiască templul budist Shitennoji, a decis să îşi pornescă propria afacere în domeniul construcţiilor.
Timp de 40 de generaţii, familia Kongo a construit temple budiste, castele şi clădiri. În anul 2006, compania a fost preluată de grupul Takamatsu, companie înfiinţată în anul 1917. Înainte de tranzacţie compania avea 100 de angajaţi şi venituri de 70 de milioane de dolari. Ultimul preşedinte a fost Masakazu Kongo. În prezent, Kongo Gumi funcţionează ca subsidiară a Takamatsu.
Opt companii japoneze, înfiinţate  cu 1.000 de ani în urmă
După ce a fost preluată de Takamatsu, mulţi consideră că Kongo Gumi, nu mai merită titlul de cea mai veche companie de lume. Următoarea companie ca vechime este, însă, tot din Japonia. Este vorba de Ikenobo Kadokai, înfiinţată în anul 587 şi care are ca domeniu de activitate aranjamentele florale.
În afară de aceste două companii, alte şase afaceri au fost demarate acum mai bine de un mileniu în Ţara Soarelui Răsare, conform unui studiu efectuat anul trecut  de compania niponă Shoko Research. Printre acestea se numără şi trei hoteluri Keiunkan, înfiinţat în anul 705, Hoshi (717) şi  Koman (717).
Cea mai veche afacere din Europa este Stiftskeller St. Peter (foto), un restaurant din Salzburg, Austria, care şi-a primit primii clienţi în anul 803.