În acest an, însă, economia germană va înregistra un avans de doar 0,8%, faţă de 1,5% cât se preconiza în luna noiembrie a anului trecut, din cauza unei cereri mai slabe pe principalele pieţe de export, consideră Consiliul înţelepţilor, cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin, transmite AFP. Germania este cel mai important partaner comercial al României.

Oficialii  nu se aşteaptă însă acum la o recesiune. „Având în vedere robusteţea economiei interne, o recesiune nu se întrevede la acest moment”, a declarat Christoph Schmidt, preşedintele grupului de consilieri.

Germania a evitat o recesiune, în ultimul trimestru al anului trecut, înregistrând o creştere zero, după ce economia ei a stagnat în ultimul trimestru al anului 2018. Cifrele oficiale arată că nu a mai apărut nicio modificare în PIB-ul al celei mai puternice economii europene, după o contracţie înregistrată în cele trei luni anterioare.

„Înţelepţii” sunt acum de părere că unul dintre motivele pentru încetinirea ritmului de creştere sunt problemele înregistrate în sectorul chimiei şi construcţiei de automobile şi avertizează că faza de boom înregistrată de cea mai mare economie a Europei s-a terminat.

Conform celor mai recente prognoze ale Consiliului înţelepţilor, ritmul de creştere al economiei germane ar urma să accelereze în 2020 până la 1,7%. Însă, acest pronostic este supus unor riscuri ridicate, din cauza incertitudinilor cu privire la Brexit şi a disputelor comerciale dintre SUA, Uniunea Europeană şi China.