Norges Bank Investment Management, divizia Băncii centrale a Norvegiei care se ocupă de gestionarea fondului de 885 de miliarde de dolari, a informat că în trimestrul al doilea investiţiile sale au generat un profit de 192 miliarde de coroane norvegiene (31 de miliarde de dolari).

Investiţiile în acţiuni au generat un randament de 4% iar cele în bonduri un randament de 2%, a precizat NBIM. Acţiunile de pe pieţele emergente au generat cele mai mari profituri, în special cele din India, Rusia, Turcia şi Brazilia. De asemenea, acţiunile din Europa, America de Nord şi Asia au avut toate contribuţii pozitive. Acţiunile din sectorul petrolului şi gazelor naturale au fost cei mai buni performeri, precum Royal Dutch Shell şi BG Group.

'Pieţele de acţiuni au crescut în al doilea trimestru pe măsură ce pieţele emergente au înregistrat cele mai bune performanţe', a declarat directorul NBIM, Yngve Slyngstad. 'Lichidităţi considerabile au intrat pe piaţă ceea ce a împins în sus preţurile', a adăugat Slyngstad.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a fost înfiinţat în anii 1990 drept principalul vehicul de investiţii pentru veniturile din petrol ale Norvegiei. În ultimul deceniu valoarea fondului s-a dublat iar la data de 30 iunie a ajuns la 5.478 miliarde de coroane norvegiene, analiştii estimând că până în 2020 va ajunge până la 7.278 miliarde de coroane.

La finele lunii iunie aproximativ 61,3% din investiţiile fondului erau în acţiuni, în creştere de la 61,1% la finele primului trimestru, în timp ce investiţiile în active cu venituri fixe au scăzut până la 37,6% de la 37,7% anterior. Restul de 1,2% din investiţii erau în imobiliare.AGERPRES