În urmă cu un an, când Apple era pe val, la maximul istoric de 705 dolari/acțiune, analiștii se întreceau în a prevesti continuarea boom-ului Apple prin atingerea pragului de 1.000 dolari. Numai că acum Apple se află cam cu 50% sub acea țintă ambițioasă, mai exact la 509 dolari/acțiune.
Practic, într-o singură ședință de tranzacționare, Google a câștigat 40 miliarde de dolari în ceea ce privește valoare de piață, în condițiile în care investitorii pariază pe continuarea dominației Google în domeniul publicității pe zona de mobile și video, în ciuda competiției din partea Facebook și Yahoo.
Acțiunile celei mai mari companii de căutare pe internet au sărit vineri cu 14%, la maximul tututor timpurilor, de 1.015,46 dolari, ducând capitalizarea la 336,8 miliarde dolari. Cotația de închidere a fost de 1.011,41 dolari, dar în sesiunea extinsă a trecut din nou de 1.015 dolari.
Prin acest salt, Google a depășit ca valoare de piață Microsoft (291 mld. dolari) și Berkshire Hathaway (289 mld. dolari), devenind a treia cea mai valoroasă companie din SUA, după Apple (462 mld. dolari) și Exxon Mobil (385 mld. dolari).
Google, care deține Android – cel mai folosit program pe dispozitivele mobile – și YouTube – cel mai popular serviciu de video-streaming -, a raportat joi o creștere cu 23% a câștigurilor nete din afacerile de internet. Volumele de publicitate au crescut cu 26%, cea mai mare rată din ultimul an, ceea ce a compensat de departe scăderea cu 8% a prețului-pe-click.