Vânzarea acţiunilor, care va începe vineri, va aduce companiei chineze 21,8 miliarde de dolari, cea mai mare sumă obţinută vreodată la o listare a unei companii pe Bursa de pe Wall Street. Oferta evaluează Alibaba la 167,6 miliarde de dolari, depăşind marile corporaţii americane, cum ar fi Walt Disney şi Boeing.

Alibaba realizează 80% din totalul vânzărilor online din China, compania efectuează mai multe tranzacţii decât realizează împreună Amazon şi eBay. Compania a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de un fost profesor, Jack Ma, care vrea să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru a extinde activitatea firmei în SUA şi în alte pieţe.

Analiştii se aşteaptă ca în primele ore ale şedinţei bursiere ritmul de tranzacţionare al acţiunilor Alibaba să fie frenetic, preţul ar putea creşte după debutul tranzacţiilor.

Yahoo, deja acţionar al Alibaba, vinde acţiuni în valoare de aproximativ opt miliarde de dolari, participaţia grupului american urmând să se reducă la 16%. Un alt acţionar, compania niponă Softbank, a anunţat că deocamdată nu vinde titluri Alibaba şi va rămâne cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 32%.

Cheltuielile online ale cumpărătorilor chinezi ar urma să crească în următorii ani iar Alibaba intenţionează să se extindă pe pieţele emergente, în Europa şi SUA.

Compania a înregistrat un profit de aproape două miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie 2014, în timp ce vânzările au urcat cu 46%, la 2,54 miliarde de dolari.

AGERPRES