Deutsche Bank, care recent a demarat un amplu program de restructurare sub conducerea noului director general John Cryan, a devenit, astfel, ultima instituţie financiară occidentală care îşi reduce prezenţa pe piaţa din China, unde limitele impuse participaţiei deţinute de companiile străine a făcut dificilă atingerea creşterii strategice pe care şi-au propus-o multe firme. Cu toate acestea, reducerea participaţiei la băncile chineze a generat profituri de mai multe miliarde pentru băncile europene şi americane. Situaţia ar urma să se repete şi în cazul Deutsche Bank, având în vedere că luni seara acţiunile Hua Xia Bank erau cotate la 11,44 yuani, faţă de mai puţin de 4 yuani per acţiune în anul 2006, când Deutsche Bank a făcut prima investiţie în banca chineză.

Vânzarea participaţiei deţinute la Hua Xia Bank va aduce Deutsche Bank o sumă cuprinsă între 23 şi 25,7 miliarde de yuani (3,6 – 4,0 miliarde de dolari sau 3,2 – 3,7 miliarde de euro), la actualul curs de schimb, în funcţie de evoluţia preţului acţiunilor Hua Xia înainte de finalizarea procedurilor de vânzare.

Vânzarea participaţiei la Hua Xia Bank va permite grupului bancar german să îşi îmbunătăţească raportul capitalului de rang 1 cu 0,3 – 0,4 puncte procentuale faţă de nivelul de 11,5% înregistrat la finele lunii septembrie. Anterior, Deutsche Bank, cea mai mare bancă europeană, a anunţat un plan de măsuri destinat eliminării a aproximativ 15.000 de posturi şi retragerea din 10 ţări pentru reducerea costurilor. AGERPRES