Clienţii şi sucursalele Banif vor fi transferate băncii spaniole Santander în cadrul procesului de dezmembrare a Funchal, a anunţat Banca Centrală a Portugaliei. Ana Botin s-a angajat să se concentreze pe principalele afaceri ale Santander – cea mai mare bancă din zona euro – în cele zece pieţe cheie, inclusiv Portugalia.

Luni, acţiunile Santander au scăzut cu 3%, la 4,57 euro, la Bursa de la Madrid. Anul acesta titlurile au înregistrat un declin de 36%. Şi acţiunile Banif au scăzut anul acesta cu 65%, evaluând banca la aproximativ 231 milioane de euro.

În urma achiziţiei cota de piaţă a Santander în Portugalia va creşte la 14,5%.

În 2013, Portugalia a injectat 1,1 miliarde de euro în Banif, după ce banca nu a reuşit să obţină suficient capital pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare. În septembrie 2014, Ana Patricia Botin a devenit cea mai puternică femeie din sectorul bancar european, succedându-i tatălui ei, Emilio Botin, în funcţia de preşedinte al Banco Santander.

Până atunci, Ana Botin deţinuse funcţia de director general al subsidiarei Santander din Marea Britanie, fiind reprezentantul celei de-a patra generaţii din familie, care preia conducerea instituţiei. Ana Botin a studiat în Elveţia, SUA şi în Marea Britanie, vorbeşte cinci limbi străine şi a lucrat iniţial la J.P. Morgan, devenind vicepreşedinte la 24 de ani.AGERPRES