Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri a fost prezent joi în oraşul Nehoiu, judeţul Buzău, la darea în exploatare a celei mai lungi galerii hidroenergetice din România pusă în funcţiune după anul 1984. La eveniment au participat şi conducerea Hidroelectrica, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza şi prefectul judeţului Buzău, George Sava. 

Prima etapă s-a finalizat joi, odată cu darea în folosinţă a galeriei subterane ce măsoară 16.668 de metri. Valoarea primei etape a proiectului este de 292 de milioane de euro, iar până la final investiţia va depăşi un miliard de euro. 

'Sunt mulţumit că astăzi (joi, n.r.) finalizăm lucrările la cea mai lungă galerie hidroenergetică din România construită în ultimii 30 de ani. Această aducţiune reprezintă cea mai mare dintre investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica, iar proiectul este cu adevărat impresionant. Cele mai importante sunt însă beneficiile: finalizarea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiaşu a celei mai mari capacităţi de producere a energiei electrice puse în funcţiune de către Hidroelectrica după anul 1995, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW şi o producţie de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh", a precizat ministrul Energiei, arătând că acest proiect este semnalul dat de statul român că există din nou capacitatea de a iniţia şi finaliza investiţii de anvergură. 

Ministrul Energiei a subliniat că Hidroelectrica 'este unul dintre cele mai de succes exemple de companii salvate prin procedura de insolvenţă'. 

'Hidroelectrica a reuşit, sub acest Guvern, să scape de hemoragia generată de băieţii deştepţi şi să ajungă din nou pe profit, lucru cu atât mai important cu cât energia hidro joacă un rol important în asigurarea securităţii energetice naţionale', a mai spus Gerea. 

Proiectul amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfăşoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică şi Zăbala şi a fost demarat în anul 1981. 

Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc face parte din planul de investiţii al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020. Aducţiunea Surduc-Nehoiaşu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiaşu şi are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40 metri cubi pe secundă şi un diametru interior de patru metri. Galeria este de formă circulară la interior şi este protejată pe toată lungimea cu o cămăsuială din beton de 30-35 cm grosime. 

Execuţia galeriei a fost atacată pe 8 fronturi, la Bâsca Mare, Titilău, Pruncea, Trestia şi Castel. În prezent, se realizează execuţia şi străpungerea ultimului tronson de galerie subterană (tronson Trestia-Castel), care marchează finalizarea excavaţiei aducţiunii, asigurând întregirea acesteia pe întreaga sa lungime de 16,6 km prin masivul muntos al Buzăului.

AGERPRES