Responsabilii citaţi au făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU, divizat în privinţa conflictului din Siria, să ia măsuri mai puternice în legătură cu acest război, care a făcut aproape 100.000 de victime în 26 de luni.

"Numărul extrem de ridicat de morţi din prezent – circa 5.000 pe lună – arată deteriorarea totală a acestui conflict", a afirmat secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite, Ivan Simonovic, în faţa Consiliului de Securitate.

Circa 6.000 de persoane fug în fiecare lună din Siria, iar ONU a recenzat aproximativ 1,8 milioane de refugiaţi sirieni în ţările vecine, a indicat înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, Antonio Guterres.

"Nu am văzut un aflux de refugiaţi care să crească la un nivel atât de înfricoşător de la genocidul din Rwanda, acum aproape 20 de ani" (în 1994), a declarat Guterres.

Responsabilul ONU pe probleme umanitare, Valerie Amos, a sugerat comunităţii internaţionale să organizeze operaţiuni transfrontaliere pentru transportarea de ajutoare în interiorul Siriei.

Ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite, Bashar Jaafari, a contestat datele referitoare la numărul de victime ale conflictului sirian, afirmând că acestea "provin din surse necredibile"
Sursa: Agerpres