UPDATE! Rezultatele parţiale ale alegerilor din Israel, după numărarea a 95% din voturile, arată că au obținut câte 35 de locuri atât Partidul Likud al premierului Netanyahu  cât și coaliţia Albastru-Alb a principalului său rival Benny Gantz, potrivit informaţiilor publicate pe portalul Knesset-ului (parlamentul israelian) şi difuzate de canalul de televiziune 12, citate de Reuters.

Lista premierului Netanyahu pare însă să fie mai bine plasată pentru a forma o coaliţie de guvernământ. Totuși acesta nu se aștepta la un rezultat atât de strâns.

 

Alegerile din Israel au un deznodământ incert în momentul de față, pentru că cele trei exit poll-uri dau rezultate foarte apropiate. BBC anunță că partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu este condus de alianța de centru Alb și Albastru, a competitorului său, Benny Gantz. Scorul ar fi unul strâns, de 37 la 36 de locuri, în Parlamentul israelian. Rezultatele oferite de cele trei exit poll-uri nu au oferit un tablou clar al câștigătorului și învinsului.

Niciun partid nu a obținut majoritatea parlamentară care îi permite formarea guvernului, ceea ce înseamnă că va urma o perioadă de negocieri în vedera formării unei alianțe majoritare. Dacă Netanyahu pierde, atunci Liviu Dragnea ar primi o lovitură cruntă, pentru că acesta se bazeză pe o conexiune bună cu actualul premier israelian, care încearcă să câștige al cincilea mandat.

Liderul israelian a fost pus sub cauzare privind corupţia şi a tensionat relaţiile cu militanţii palestinieni în Fâşia Gaza. Netanyahu neagă acuzaţiile de corupţie şi susţine că este victima unei „vânători de vrăjitoare” pentru a influenţa alegerile.

Rivalul Benny Gantz este descendent a doi supraviețuitori, român și ungur, ai Holocaustului. El are o diplomă de istorie de la Universitatea din Tel-Aviv, un masterat în științe politice de la Universitatea din Haifa și un masterat de gestionarea resurselor naționale de a US Defense University.