World Economic Outlook, cea mai credibilă prognoză pentru economia mondială este publicată de două ori – primăvara şi toamna de către WZA Banca Mondială şi FMI. De data aceasta fondul a făcut corectări prognozelor din aprilie în iulie. Acum le reduce încă o dată.
Aceasta nu înseamnă că ne ameninţă recesiunea. Dar creşterea din acest an a PIB este apreciată de FMI la 2,4%, în timp ce în anul viitor economia poloneză va încetini şi mai mult şi ritmul va fi de doar 2,1%. Aceasta este o schimbare drastică în comparaţie cu 4,3%, creştere înregistrată anul trecut.
În cazul Poloniei, ca şi în cazul Greciei şi al Spaniei, a fost corectată în jos prognoza creşterii în comparaţie cu datele prevăzute în iulie 2012. Această corijare depăşeşte 1%. Scade de asemenea şi inflaţia care în acest an încă se ridică la 3,9%, iar în 2013 va scădea la 2,7%. Cu 0,1% va creşte şomajul, care în acest an va fi, potrivit FMI, de 10,0%, iar la anul viitor de 10,1%.
Cauzele principale ale dificultăţilor poloneze sunt încetinirea pe cele mai mari pieţe de export ale zonei euro, precum şi plecarea capitalului în special prin intermediul băncilor-fiice care aparţin instituţiilor financiare europene ce acţionează în Polonia.
Două ţări din regiunea noastră – Ungaria şi Cehia se află în recesiune. În ambele PIB în acest an se reduce cu 1%, iar în anul viitor economia va reveni la dezvoltare, în cazul Ungariei la nivelul de 2,5%, iar în Cehia în continuare numai 0,8% din PIB.
Rezultate demne de admiraţie realizează slovacii, care sunt primii în zona euro în ceea ce priveşte creşterea PIB în acest an – 2,6%, iar la anul viitor – circa 3,8%.
Aceste prognoze sunt în continuare supuse riscului, întrucât autorii nu posedă în acest moment toate datele necesare, pentru a putea comunica cu toată certitudinea date statistice credibile – atrag atenţia autorii WEO.
Dacă criza în zona euro se va ascuţi, atunci majoritatea prognozelor ar putea fi corectate chiar cu 2,5% în jos. Deocamdată, pentru zona euro este prevăzută în acest an o recesiune la nivelul de 0,5% şi revenirea la o creştere rahitică de 0,25% în anul 2013.
Autorii prognozei menţionează însă că, în ciuda multor ameninţări, riscul plonjării întregii Europe în recesiune este în continuare minim.
SURSA: RZECZPOSPOLIT, RADOR