Când îl vezi în studiourile televiziunilor de sport, Valeriu Iftime pare din alt film. Finanțatorul echipei FC Botoșani reușește să nu jignească și să nu intre în conflicte, deși spune răspicat ceea ce gândește. Iar, foarte important, are simțul măsurii și știe să-și facă autocritica. Toate aceste lucruri pe care un privitor le poate considera ca ținând de bun-simț devin, în lumea businessului de astăzi, calități. Și, probabil cu ajutorul lor, Valeriu Iftime reușește să construiască, alături de asociați, un business înfloritor.

Juniorat în business

Valeriu Iftime a demarat afacerea Elsaco la mai bine de zece ani după Revoluție, într-o perioadă considerată destul de complicată pentru mediul privat. Cu toate acestea, reușita primelor proiecte, unele mai mici, i-a făcut pe Valeriu Iftime și pe asociații săi să se gândească că viitorul lor este în business.  „Primele noastre lucrări, care ne-au făcut să ne gândim la antreprenoriat, au fost în 2000, când am realizat un proiect care a vizat modernizarea unor centrale termice la Târgu Mureș”, povestește omul de afaceri. Totuși, nimeni nu putea să se gândească că, după 15 ani, grupul Elsaco, unde Valeriu Iftime deține aproape 40% din acțiuni, va ajunge la afaceri de aproximativ 158 de milioane de euro. Printre cele mai importante lucrări din portofoliu se află modernizarea centralelor termoelectrice și rețelelor de transport și distribuție a agentului termic în orașe precum Botoșani, Bacău, Iași sau Oradea. Domeniile de activitate ale companiilor din grup sunt însă mult mai diverse.

Strategie de creștere

„Una dintre cele mai mari realizări este că am reușit în cadrul grupului Elsaco să creăm mai multe direcții de business independente, care se susțin reciproc. Astfel, avem la acest moment în grup companii de vânzări, soluții și echipamente, o companie de soluții pentru eficiență energetică și compania mamă – Elsaco Electronic, care funcționează ca antreprenor general pe proiecte”, explică omul de afaceri. Din estimările proprii, Elsaco Electronic va termina anul 2016 cu o cifră de afaceri de 35,5  milioane de euro și un profit brut de 1,3  milioane de euro, rezultate care îi permit lui Valeriu Iftime să se gândească liniștit la strategia de extindere. „În 2017 dorim să întărim prezența Elsaco în Belgia și Republica Moldova și vrem să abordăm piețele din Ucraina și statele ex-iugoslave. Domeniile energiei urbane, eficienței energetice și proiectele de smart city sunt promițătoare pentru noi și de aceea vom insista pe ele. Ne menținem continuu focalizați și pe partea de servicii”, anunță antreprenorul, care controlează și câteva afaceri în domeniul turismului, cum ar fi El Quatro Boutique Hotel din Voroneț și Conacul Zăicești din Botoșani.