Sindicatele au anunţat că vor urma încă patru zile de grevă în această săptămână, protestele urmând să continue şi în luna martie.

Sute de zboruri au fost sau urmează să fie anulate de luni şi până vineri, săptămâna aceasta – un total de 415, ceea ce va bloca aproximativ 40% din activitatea companiei aeriene. Alte zboruri vor fi anulate la alte companii aeriene, ca urmare a grevei de la Iberia, iar activitatea a zeci de firme cu care aceasta are diferite contracte de servicii va fi de asemenea afectată. Potrivit unor estimări externe, aceste zile de grevă ar putea ajunge să coste liniile aeriene spaniole pierderi cuprinse între 50 şi 100 de milioane de euro.

Greva a început luni la miezul nopţii, iar compania susţine că încearcă să găsească soluţii pentru pasagerii afectaţi, dintre care unii nu ştiu dacă zborurile lor au fost anulate sau nu. În tot acest timp, pe aeroportul Barajas din capitala spaniolă se măresc cozile la ghişeele de asistenţă pentru pasageri. Pe El Prat, din Barcelona, situaţia este similară, după cum transmite postul public de televiziune. În total, 70.000 de pasageri vor avea de suferit pe durata acestor cinci zile de grevă.

Sindicatele susţin că greva era inevitabilă, întrucât este singura soluţie rămasă la îndemâna angajaţilor Iberia, care vor să-şi păstreze locurile de muncă. Protestatarii au anunţat că vor organiza şi un marş de mai mulţi kilometri, în aeroportul Barajas, precum şi adunări ale angajaţilor, vreme de câteva ore, în faţa terminalului T4, de unde operează Iberia în mod obişnuit.

Restructurarea liniilor aeriene spaniole a fost îndelung negociată de conducerea International Airlines Group (compania rezultată din fuziunea dintre Iberia şi British Airways, n.r.), în special cu argumentul celor 262 de milioane de euro pierdute în primele nouă luni ale anului trecut. La începutul lunii februarie, sindicatele angajaţilor din cadrul Iberia au anunţat că vor convoca un total de 15 zile de grevă în cadrul companiei aeriene, în lunile februarie şi martie – după ce nu s-a ajuns la niciun acord pentru negocierea restructurărilor întreprinse de conducerea companiei din noiembrie 2012.

Negocierile au fost întrerupte la 31 ianuarie, iar consiliul de administraţie al companiei din care face parte Iberia a aprobat primul plan al restructurărilor. Sindicatele, care reprezintă 93% din totalul angajaţilor Iberia, au anunţat că, pentru moment, au convocat cele 15 zile de grevă, însă acestea s-ar putea extinde, în cazul în care conducerea companiei nu va reveni la masa negocierilor.

Sursa: Agerpres