'Facturile beneficiarilor de fonduri europene sunt achitate la zi, din resurse bugetare, urmând ca întreagă sumă să fie recuperată imediat ce Autorităţile de Management vor fi autorizate de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi (proces aflat în plină desfăşurare). Din facturile emise, de peste 800 de milioane de euro, pentru proiectele cu finanţare europeană, până în prezent au fost achitate beneficiarilor 400 de milioane de euro din surse bugetare. Din această perspectivă, nu există niciun blocaj în vederea derulării programelor cu finanţare europeană', se arată în document. 

De asemenea, ministerul precizează că aplicaţia MySMIS funcţionează în totalitate. 

'Cu privire la sistemele informatice MySMIS 2014 / SMIS 2014+, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), în calitate de dezvoltator al aplicaţiilor SMIS2014+ şi MySMIS2014, conform HG nr. 398/27.05.2015, precizează că toate componentele sistemelor informatice necesare acreditării autorităţilor de management sunt complete şi pe deplin funcţionale, în conformitate cu cerinţele beneficiarului (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – MDRAPFE), desprinse din Regulamentele Uniunii Europene. Funcţionarea acestui sistem, în totalitatea lui, a fost prezentată, cu ocazia diverselor întâlniri de lucru, atât reprezentanţilor Comisiei Europene – DG REGIO, cât şi specialiştilor Autorităţii de Audit', informează sursa citată. 

Aplicaţia facilitează schimbul electronic de informaţii între beneficiari şi autorităţile cu atribuţii în gestionarea fondurilor europene structurale şi de investiţii, acoperind funcţional cerinţele a şapte autorităţi de management ale programelor operaţionale, pe principiul simplificării şi uniformizării cerinţelor. 

Ministerul precizează că termenul asumat iniţial de actualul Guvern pentru transmiterea documentaţiei în vederea acreditării autorităţilor de management pe fiecare program a fost respectat. 

'În cadrul procesului de acreditare, autorităţile de management şi Autoritatea de Audit comunică în permanenţă. Imediat după ce Autoritatea de Audit va face raportul misiunii, estimat a fi finalizat la începutul lunii iulie, se vor transmite Comisiei Europene documentele justificative pentru rambursarea celor peste 800 de milioane de euro facturate până în prezent', mai spune MDRAPFE.

AGERPRES