Fumatul este asociat, în general, cu trei afecțiuni: cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare. Niciuna dintre acestea nu este cauzată, în primul rând, de nicotină sau de tutunul în sine, ci de fumul de țigară inhalat, fum care este produs în urma arderii tutunului. Acest fum este responsabil și de producerea gudronului.

Gudronul nu este o substanță chimică, ci este reziduul solid din fumul produs în urma arderii tutunului. Acesta poate fi observat pe filtrul unei țigări după ce aceasta a fost fumată. Culoarea maro de pe filtru indică prezența gudronului. 

Oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor eliberate prin arderea tutunului.”

Una dintre concluziile Forumului Global pentru Nicotină organizat în 2021 a fost aceea că oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului. Arderea tutunului este cea care produce și gudronul. 

Produsele alternative nu ard tutunul, iar aerosolul generat de ele este complet diferit de fumul de țigară.

Alternativele fără fum nu ard tutunul, iar aerosolul generat de aceste produse este fundamental diferit de fumul de țigară. Așadar, dacă eliminăm arderea, nu mai avem nici fum, nici gudron, iar expunerea la substanțele nocive și potențial nocive poate fi redusă semnificativ în comparație cu fumul de țigară. Totuși, aceasta nu înseamnă că produsele fără fum sunt lipsite de riscuri. Ele eliberează nicotină, care provoacă dependență. Alternativele fără fum fundamentate științific, nu sunt lipsite de riscuri, dar au potențialul de a fi mai puțin nocive decât continuarea fumatului.

Statisticile arată că există peste 1 miliard de fumători pe planetă și 5,5 milioane în România, dar cei mai mulți nu fac o distincție clară între țigări și produsele fără fum, între tutunul ars și tutunul încălzit. Alegerile bune se fac în cunoștință de cauză. Fumătorii nu trebuie să uite că cea mai bună alegere pe care o pot face este să renunțe complet la tutun și nicotină. 

Material realizat cu susţinerea Philip Morris România.