Ce trebuie să știi când cumperi carne tocată

Evitați să achiziționați produse din carne tocată în cazul în care există îndoieli privind calitatea acestora și în special în situația în care eticheta nu indică data limită de consum sau în cazul în care aceasta a fost modificată sau depășită. Recomandarea vine din partea directorului general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, luând în considerare faptul că în această perioadă românii sărbătoresc Ziua Muncii de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere.

„La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, a scris Paul Anghel într-o postare pe Facebook.

Anghel recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, deoarece comercianții respectivi nu pot asigura condiții optime de transport, depozitare și comercializare, și nu pot elibera bon fiscal care să justifice tranzacția comercială. Există riscul achiziționării unor produse neconforme sau chiar nesigure care pot afecta sănătatea.

În ceea ce privește berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea integrității ambalajelor (etanșeitate), limpezimea lichidului și data durabilității minime.

„În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a subliniat directorul ANPC pe rețelele de socializare.

Paul Anghel
SURSA FOTO: Facebook, Paul Anghel

Sfaturile venite de la directorul ANPC

Înainte de achiziționarea alimentelor din locuri specializate, consumatorii ar trebui să se asigure că vânzătorul respectiv este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, și manipulează alimentele neambalate cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

De asemenea, consumatorii ar trebui să fie atenți la prețurile afișate și să verifice concordanța acestora cu prețurile de pe bonurile fiscale.

„Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”, a avertizat reprezentantul ANPC.

În urma acțiunilor de supraveghere și control desfășurate de comisarii ANPC în ani anteriori în aceste perioade, s-au constatat abateri precum folosirea de materii prime cu data limită de consum depășită (cârnați, carne de mici, băuturi răcoritoare), lipsa elementelor de identificare a materiilor prime (carne de mici, muștar, ketchup), comercializarea produselor cu urme de mucegai (chifle), utilizarea excesivă de ulei pentru prăjire, nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor, precum și prezența la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, legume). De asemenea, s-au constatat deficiențe în informarea consumatorilor cu privire la ingrediente cu potențial alergen, proveniența produselor decongelate sau lipsa indicării datei limită de consum.

Aceste recomandări vin în contextul unei atenții crescute asupra calității și siguranței alimentelor în perioadele de sărbătoare, pentru a proteja sănătatea consumatorilor.