În perioada crizei, tot mai multe companii sunt nevoite să concedieze angajaţi, astfel că experţii au încercat să formuleze o serie de indicaţii şi sfaturi pentru managerii care sunt puşi în situaţia de a concedia.

Înainte de a face anunţuri de concediere, managerii trebuie să-şi pună următoarele întrebări: „Cum e mai bine să-i anunţ?”, „Ce trebuie să fac după ce i-am anunţat?”, respectiv „Ce atitudine să am cu cei rămaşi?”, susţin experţii.

Când concedierea este ultima opţiune, atât angajaţii care pleacă, cât şi cei care rămân vor simţi o durere mai mică dacă managerul ştie să gestioneze situaţia într-o manieră umană şi plină de respect.

În companiile mici, lucrurile sunt mai complicate, întrucât de multe ori cei care sunt puşi să decidă concedierile lucrează cot la cot cu cei care vor fi daţi afară. Mai mult, conducerea companiei trebuie să aibă în vedere un lucru: Nimic nu poate otrăvi moralul angajaţilor rămaşi mai mult decât să-şi vadă foştii colegi ieşind pe uşă definitiv.

Cum îi anunţi pe disponibilizaţi?

Michael J. Canavan, expert pe probleme de muncă al unei firme de avocatură, spune că este ideal ca cei care vor fi daţi afară să fie anunţaţi unul câte unul, într-un cadrul privat, şi nu în cadrul unor şedinţe deschise.

„Este bine să primească vestea fără ca altcineva să fie de faţă, undeva în spatele unor uşi închise”, spune Canavan.

Acest lucru îi dă posibilitatea managerului să personalizeze anunţul de concediere şi să transmită, totodată, un mesaj personal de regret şi de compasiune.

Acordarea de timp0-30863-007.jpg celor care pleacă

Politica standard a concedierilor presupune ca cei disponibilizaţi să părăsească în cel mai scurt timp clădirea, însă analiştii spun că nu e neapărat necesar să fie aşa şi nu este nici indicat.

Angajaţii demişi nu trebuie să se simtă ca şi cum ar fi aruncaţi pur şi simplu din firmă. În plus, trebuie să li se lase un pic de timp pentru a-şi lua rămas bun şi pentru a lăsa portiţe deschise pentru colaborări ulterioare cu actualii colegi.

Cei rămaşi trebuie informaţi tot timpul despre cum merg lucrurile

Cu mai puţini angajaţi, este important pentru companie şă-ţi menţină nivelul productivităţii prin păstrarea unui moral ridicat al celor rămaşi. Un studiu arată că, de cele mai multe ori, după disponibilizări, productivitatea şi motivarea angajaţilor scad brusc, mai ales în cazul în care responsabilităţile celor plecaţi se transferă către cei rămaşi în firmă.

Astfel, comunicarea deschisă cu angajaţii rămaşi în companie este extrem de importantă.

„Singurul lucru pe care îl poţi face pentru a atenua din îngrijorarea celor rămaşi este să-i informezi în permanenţă despre cum merg lucrurile. Cu cât informezi mai mult, cu atât te vor înţelege mai mult şi îţi vor acorda mai mult suport”, spune David Johnson, director într-o companie americană.

SURSA: Entrepreneur.com