Restricții pentru fumătorii din toată Europa: vor fi interzise toate țigările care conțin arome, precum vanilie, ciocolata sau piña colada. Totodată, țigările electronice, cu un anumit conținut de nicotină, vor putea fi comercializate numai dacă sunt autorizate ca produse farmaceutice.

Pachetele de țigări vor deveni și ele mai puțin atractive, din moment ce pozele cu plămânii măcinați de tutun și tumori canceroase vor acoperi 75% din suprafață și vor fi obligatorii pe ambele părți ale pachetului.

În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European și în Consiliul de Miniștri. Adoptarea propunerii este preconizată pentru 2014, iar aceasta ar intra în vigoare începând cu 2015-2016.

"În forma propusă, directiva interzice explicit o serie de produse care reprezintă aproximativ 10% din piața de țigarete a Uniunii Europene, iar în anumite state membre, chiar peste 30% din piață. (…) Propunerea Comisiei ignoră piața neagră a produselor din tutun, care a atins dimensiuni enorme, într-un moment în care chiar n-ar putea să-și permită asta, dat fiind că piața neagră aduce prejudicii de 10 miliarde de euro anual statelor membre. Mai mult, măsurile propuse de noul document vor da, fără îndoială, un imbold pieței negre", susțin reprezentanții producătorului de țigarete Philip Morris, într-un comunicat remis presei.