Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Pașapoarte, anunță că, începând cu data de 1 februarie 2017, în conformitate cu Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, din costul pașaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat, respectiv  22 lei și tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, respectiv 100 lei.

“În acest context,  Direcția Generală de Pașapoarte informează că,  de la 1 februarie 2017, NOILE TAXE
pe care le vor achita cetățenii pentru eliberarea pașapoartelor românești (în cazul cererilor depuse în țară) vor fi următoarele:
 pentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani): 258 lei (în prezent 280lei)
 pentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani ): 234 lei (în prezent 256lei)
 pentru pașaportul simplu temporar: (cu valabilitate 1 an) 96 lei (în prezent 218lei)”

sursa: mai.gov.ro

Începând cu 1 februarie 2017, cetățenii nu vor mai plăti taxele obișnuite la eliberarea actelor de cetățenie și a altor acte civile, potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017.

Concret, începând de luna următoare, persoanele fizice nu vor mai plăti:

  • taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia;
  • taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;
  • taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;
  • taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;
  • taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;
  • taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.

Pentru o listă mai detaliată a tuturor taxelor ce urmează să fie eliminate de la 1 februarie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, puteți consulta acest articol.