Ministrul de Interne Lucian Bode a spus că scenariul neintrării României în Spațiu Schengen ar fi unul de neacceptat. Acesta este de părere că țara noastră nu are cum să rămână în afara Spațiului Schengen până la 1 ianuarie 2023.

Exclude ca România să nu intre în Schengen

Când a fost întrebat cine va pleca acasă în cazul în care România nu intră în Spațiul Schengen, Lucian Bode a răspuns:

”Nu vreau să mă gândesc la acest scenariu, nu pentru politicieni, ci pentru România ar fi unul de neacceptat. Imaginaţi-vă care sunt costurile pe care România le-a plătit în cei 11 ani de când stă în afara spaţiului Schengen”.

Acesta a mai subliniat că ne-am achitat de toate obligațiile, fără a avea drepturile care ni se cuvin și că ”pierderile au fost incomensurabile”.

”Nu cred că România mai poate să rămână în afara familiei Schengen de la 1 ianuarie 2023”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a vorbit de asemenea despre misiunea de evaluare care s-a desfășurat în România, în vederea îndeplinirii condițiilor de aderare la Spațiul Schengen. Acesta speră ca pe data de 26 octombrie să primim rezultatul dorit.

”Am avut această vizită de evaluare voluntară, în perioada 9 – 12 octombrie în România. Au fost 25 de experţi din statele membre, 10 puncte pe cele trei coordonate, cooperare poliţienească, protecţia frontierelor şi respectiv pe returnare. În cele 10 puncte în care au avut dialog cu structurile MAI, din datele pe care eu le am, discuţiile au fost foarte bune şi eu am sparanţa că rezultatul pe care această echipă de evaluare îl va prezenta pe data de 26 octombrie, în Comisia tehnică, vom avea rezultatul final al acestor evaluări”, a spus Lucian Bode.

Ce spune despre votul Parlamentului European

Acesta a mai spus că este la fel de important mesajul pe care l-a transmis ieri prin votul său Parlamentul European, precum și deplasarea președintelui Klaus Iohannis la Consiliul European. De asemenea, a declarat că prim-ministrul va merge la Bruxelles săptămâna viitoare.

”Eu, duminică şi luni voi fi la Praga, pentru a discuta cu ministrul de Interne ceh, care deţine preşedinţia rotativă, tocmai coordonatele pentru ca la următoarea reuniune JAI, aderarea României la spaţiul Schengen să fie pe agendă”, spune ministrul.