Eduard Hellvig a adus în discuție recenta propunere a ministrului Marcel Boloș privind crearea unui mecanism de raportare pentru evaziunea fiscală, cu posibilitatea de a recompensa „informatorii”.

Avertismentul lui Eduard Hellvig privind „turnătoria fiscală”

Deși modelul se inspiră din sistemul din Statele Unite, Hellvig subliniază că în SUA, Oficiul Avertizorului se concentrează pe fraude de peste 2 milioane USD și există o procedură strictă. În lipsa unui plafon similar în România, Hellvig avertizează că acest sistem ar putea duce la o aglomerare a inspectorilor ANAF și ar putea proteja, paradoxal, marii evazioniști.

„Am citit zilele trecute despre o idee a dlui ministru Boloș de a crea un mecanism de raportare cetățenească a situațiilor de evaziune fiscală. Un denunț bun ar putea fi „premiat”, conform domniei sale, cu un procent din valoarea sumelor recuperate la buget.

Având în vedere că ideea a fost anunțată la televizor, fără calculele care să o întemeieze, tind să cred că e un balon de încercare, menit să testeze cu vârful degetelor apele reci ale deficitului de încasare.

Modelul american invocat este real, dar se omite ceva: Oficiul Avertizorului urmărește fraude care depășesc 2 milioane USD și este bazat pe o procedură foarte strictă”, a declarat fostul director al SRI într-o postare pe conturile de socializare.

Eduard Hellvig subliniază că un astfel de sistem, cu sau fără plafon, introduce un grad mare de subiectivitate umană în procesul de colectare a taxelor, un domeniu care ar trebui să fie cât mai obiectiv și automatizat. El ridică întrebarea dacă nu cumva sistemul fiscal este lăsat intenționat vulnerabil.

De asemenea, propunerea ar putea transforma cetățenii în „vânători de recompense”, o abordare care ar putea avea implicații morale și sociale complexe.

„Cetățenii români au și astăzi, pe legislația în vigoare, obligația de a semnala posibile fapte ilegale. Îi transformăm în vânători de recompense?”, se întreabă Eduard Hellvig.

Democrația trebuie să se bazeze pe un sistem financiar solid și transparent

Acesta face referire la cazuri recente precum Shakira, Messi și Ronaldo, care au ajuns la înțelegeri cu autoritățile fiscale pentru a evita procesele. El subliniază că informațiile valoroase despre evaziune fiscală nu sunt ușor de obținut și necesită o căutare activă și consecventă. De asemenea, sugerează că locurile predispuse la derapaje fiscale sunt cunoscute, dar nu sunt suficient exploatate.

În plus, Hellvig afirmă că „democrația nu este o construcție ieftin de întreținut”, dar ar trebui să se bazeze pe un sistem financiar solid și transparent, nu pe unul care își ascunde neputința prin apeluri populiste la delațiune.

El încheie postarea cu o referire la celebra frază a Shakirei, „Hips don’t lie”, cu referire la faptul că adevărul despre eficiența sistemului fiscal nu poate fi ascuns.