ANAF ar putea avea un chatbot bazat pe ChatGPT

Ministerul Finanțelor, în colaborare cu specialiști din domeniu, a început să evalueze posibilitatea de a integra un chatbot bazat pe ChatGPT în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Această inițiativă face parte dintr-un efort mai larg de digitalizare a serviciilor fiscale, cu scopul de a oferi răspunsuri mai rapide și mai precise contribuabililor.

Propunerea discutată intens în cadrul consultărilor cu reprezentanții mai multor firme de tehnologie se concentrează pe un chatbot care să utilizeze procesarea limbajului natural (NLP) și tehnologia avansată a ChatGPT. Potrivit surselor, un astfel de sistem ar putea oferi informații mai bune, deși ar implica anumite costuri pentru ANAF.

Un chatbot bazat pe ChatGPT ar putea aduce beneficii importante în ceea ce privește calitatea interacțiunii cu contribuabilii. Spre deosebire de soluțiile tradiționale de chatbot NLP, care sunt mai potrivite pentru dialoguri structurate, ChatGPT poate genera răspunsuri mai clare și mai bine documentate, oferind astfel un suport mai eficient pentru utilizatori.

„Chat-botul va încerca să răspundă pe baza anumitor documente, cu care îl antrenăm. Precizarea este că un chatbot, oricât de bun ar fi, înțelege datele până la un anumit nivel, ChatGPT le înțelege 100%, deci va fi o diferență de performanță”, a explicat un reprezentant al uneia dintre firmele consultate, potrivit profit.ro.

Ce costuri ar avea un astfel de sistem?

În ceea ce privește costurile, acestea variază în funcție de volumul de interogări și modul de implementare a sistemului. Un reprezentant al unei firme a menționat că costurile pot varia de la 2-5 cenți până la 1 euro per interogare, în funcție de eficiența implementării. La un volum mare de interogări, costurile ar putea ajunge la aproximativ 5.000 de euro pe lună.

„În mod normal, ar trebui să nu se apeleze pentru orice, ci doar în anumite flow-uri, când nu recunoaște intenția utilizatorului. În caz contrar, la un volum de 10.000 de interogări/zi se poate ajunge la costuri de 5.000 euro/lună”, a precizat acesta.

Această inițiativă de implementare al unui sistem bazat pe ChatGPT face parte dintr-un număr mare de proiecte pentru digitalizarea ANAF, care sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).