Guvernul chinez subvenţionează transportul  produselor care sunt livrate din China, aşa îşi explică transportatorii din Bucureşti fenomenul denumit Alibaba sau Aliexpress sau Gearbest. 

Produsele de pe aceste site-uri, fie că vorbim de accesorii telecom, gadgeturi, haine sau accesorii auto, sunt livrate în ţara noastră, dar şi în alte ţări din Europa gratis. Există şi servicii de curierat internaţionale pentru cei care doresc produsele în 3-5 zile, dar cei mai mulţi aleg transportul gratuit chiar dacă timpul de aşteptare este de 60 de zile.
Iulian Stanicu, CEO şi acţionar eMAG a declarat pentru Capital că acest model de business nu e sustenabil economic. 

“Fabricile chinezeşti au fost foarte mult dependente de producţia venită de la branduri globale sau diverse branduri deţinute de către alţi şi în momentul în care forţa de muncă se scumpeşte în China, produsele se scumpesc, iar toţi producătorii se mută la altă fabrică. Pentru a contracara acest lucru vor să lege fabrica direct cu clientul final. Pentru a facilita această legătură se subvenţionează transportul şi preţul pentru a-şi construi baze de clienţi în toata lumea. Asta cred eu că este strategia. Este nesustenabil pe termen lung, adică nu poţi să trimiţi un produs de 3 dolari gratuit, în condiţiile în care ştim cât costă. Dacă mergi cu taxiul te costă, dacă mergi cu maşina te costă benzina, la fel şi să ajungă produsul respectiv. Bine sunt multe colete în avion sau cu ce au venit, dar e un cost acolo, nu are cum să fie gratis, gratis nu există”, a declarat Stanciu.  

Cea mai mare sărbătoare a reducerilor din China are loc în fiecare an în data de 11.11. În ţara noastră, eMAG va organiza Black Friday pe 17 noiembrie.