CE a transmis luni, răspunzând unei solicitări Mediafax, că ordonanţa din 30 mai privind noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale „ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE”, Comisia reclamând că Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile sale.

„Comisia Europeană a fost consultată foarte târziu de către autorităţile române în ceea ce priveşte această ordonanţă, oferind un termen limită foarte scurt până la care Comisia să facă observaţii”, se arată în răspunsul transmis pentru Mediafax.

„Această ordonanţă ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE privind taxele şi accizele. Din cauză că au adoptat-o mai repede decât şi-au planificat, autorităţile române nu au ţinut cont de observaţiile Comisiei pe această temă”, se precizează în răspuns.

Comisia subliniază că va reitera observaţiile sale referitoare la această ordonanţă către autorităţile române şi „le va solicita acestora să rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislaţia UE cât de curând posibil”.

Răspunsul CE precizează că la acest moment Comisia nu poate face publice mai multe detalii pe acest subiect.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a decis în 30 mai să introducă noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de ordonanţă, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

Ministerul Finanţelor recunoaşte că atât aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare, cât şi taxarea inversă privind TVA din anumite tranzacţii în piaţa internă contravin legislaţiei europene şi propune aplicarea limitată a acestor prevederi până la finele anului viitor.

„În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, în ceea ce priveşte momentul exigibilităţii şi al modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată. Aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, altele decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fără a obţine o derogare în acest sens, contravine legislaţiei comunitare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va reintroduce în acest an accize la iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux, asumându-şi astfel riscul unei sancţiuni din partea Comisiei Europene, după ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Guvernul încalcă legislaţia UE ca să peticească bugetul