21 de state membre nu au adoptat încă măsurile legislative necesare pentru a permite celor doi operatori selectaţi în mai 2009, Inmarsat Ventures Limited şi Solaris Mobile Limited, să ofere servicii mobile prin satelit la nivel paneuropean începând cu luna mai 2011.
Conform calendarului stabilit printr-o decizie a Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri al UE din 2008, serviciile mobile de comunicaţii prin satelit (MSS) trebuie introduse în toate statele membre ale UE până cel târziu în luna mai 2011. Dar, la peste douăzeci de luni de la data selectării de către Comisie a celor doi operatori care vor oferi aceste servicii la nivel paneuropean, 21 de state membre nu au adoptat încă toate reglementările naţionale necesare pentru a facilita introducerea serviciilor MSS.

Vicepreşedintele Kroes s-a adresat de curând şi celor doi operatori, cerându-le să-şi intensifice eforturile. Rolul cheie pe care banda largă de tip wireless (terestră sau prin satelit) îl poate juca pentru a asigura accesul la internet, inclusiv în zonele rurale şi izolate, este subliniat în Agenda Digitală pentru Europa.

Vicepreşedintele Kroes a scris astăzi autorităţilor din cele 21 state membre în cauză, cerându-le să soluţioneze incertitudinile juridice existente, precum cele legate de taxele de licenţă, şi să pună în aplicare fără întârziere măsurile de implementare necesare.  Cele 21 de state membre sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie.

Comisia a propus crearea unui proces unic de selecţie şi autorizare pentru serviciile mobile de comunicaţii prin satelit (MSS) la nivel european, pentru a facilita crearea unei pieţe unice pentru servicii mobile de comunicaţii prin satelit şi pentru a-i maximiza potenţialul, în beneficiul consumatorilor şi companiilor.
Această abordare a fost aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri al UE la 30 iunie 2008, prin adoptarea unei decizii privind procedura de selecţie a sistemelor MSS la nivel european. Decizia stabileşte un proces de selecţie şi autorizare care asigură o introducere coordonată a serviciilor MSS în Uniunea Europeană.  La 13 mai 2009, Comisia a selectat doi operatori de servicii mobile prin satelit la nivel pan-european, Inmarsat Ventures Limited şi Solaris Mobile Limited

Te-ar putea interesa și: