Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat, luni, că foarte probabil Opoziția sau președintele Klaus Iohannis vor ataca legea pensiilor la Curtea Constituțională, deoarece se gândesc că vor urma la guvernare și nu vor aplicarea legii din cauza impactului mare pe care îl are. 

“Această lege a pensiilor a reușit, prin formula de calcul pe care am găsit-o și pe care știți foarte bine că am simulat-o un an de zile, să rezolve foarte multe dintre inechitățile legii. Sigur că dumnealor (liderii sindicali – n.r.) au venit cu mai multe amendamente, unele dintre ele le luasem și noi în calcul, adică ne gândisem la ele încă din momentul în care s-a elaborat legea, numai că pentru aceste amendamente mai era nevoie de încă 40 de miliarde de lei în plus la aplicarea pensiilor, peste 140 de miliarde cât a ieșit a ieșit impactul pe lege în anul 2022, și atunci obligatoriu că trebuia să găsim o formulă care să poată să facă legea să fie și sustenabilă. Ea nu este o lege perfectă, cum ne-am fi dorit-o pentru că, dacă era o lege perfectă, trebuia să avem vreo 200 de miliarde în aplicare, în niciun caz 140. Dacă dacă ne gândim că am pornit de la 56 de miliarde, atât era bugetul asigurărilor în 2016, și ajungem la 140, cred că toată lumea înțelege că de fapt pensiile se dublează”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a precizat că la Senat, acolo unde a fost dezbătută legea pensiilor, au fost doar 13 voturi împotrivă.

“Este posibil (să atace legea la CCR – n.r.), orice pentru că foarte probabil se gândesc că vor ajunge la guvernare și nu doresc să aplice această lege din cauza impactului într-adevăr mare pe care îl are și atunci încearcă prin orice tertipuri să împiedice intrarea în vigoare a acestei legi, dar cred că nu îi ajută absolut deloc pentru că prin toate studiile pe care le-am făcut noi până acum, prin organizațiile de pensionari, a reieșit că 90% dintre pensionari își doresc legea așa cum este”, a completat Lia Olguța Vasilescu.