O cupă sau un cornet de înghețată vă poate încânta papilele gustative, dar modul în care acest deliciu de vară poate afecta organismul s-ar putea să vă facă să vă gândiți de două ori înainte.

Sursă de vitamine și minerale, dar și de grăsimi și zahăr adăugat

Înghețata conține câțiva nutrienți importanți, cum ar fi calciu, vitamina D și vitamina A, printre altele. Deși acești nutrienți sunt necesari organismului, se regăsesc în înghețată în doză mică și, în plus, dar cu o cantitate mare de grăsimi și zahăr adăugat.

Așadar, nu vă bazați pe înghețată pentru a obține doza zilnică de calciu și vitamina D. Grăsimile sunt mai periculoase pentru organism!

Intoleranță la lactoză

Spitalul de Copii din Boston spune că între 30 și 50 de milioane de americani suferă de intoleranță la lactoză. „Înghețata ar putea avea un impact negativ asupra digestiei dacă sunteți sensibil la lactate sau aveți intoleranță la lactoză”, spune dieteticianul Erika Jacobson.

„Înghețata este un aliment cu conținut ridicat de lactoză, așa că, dacă aveți intoleranță la lactoză, este posibil să aveți dureri de stomac, crampe, gaze și diaree. Acest lucru se întâmplă atunci când organismului îi lipsește enzima lactază, necesară pentru a descompune lactoza (un zahăr care se găsește în mod natural în lapte și produse lactate), potrivit TheHealthy.

Creșterea nivelului de zahăr

Dacă mâncați o porție mică de înghețată ( cum ar fi o jumătate de cornet), carbohidrații și zaharurile adăugate pot provoca o creștere modestă a zahărului din sânge. Dar un cornet plin cu înghețată, la care adaugi trei toppinguri delicioase, depășește cu mult recomandarea zilnică privind zahărul adăugat (25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați) și vă poate da peste cap glicemia.

Pentru a evita un accident glicemic, alegeți un cornet mic și evitați să adăugați toppinguri pline de zahăr. Pentru a consuma înghețata într-un mod mai sănătos, alegeți garnituri bogate în nutrienți, cum ar fi fructe de pădure proaspete, nuci, banane, ananas sau cereale crocante din cereale integrale.

Aceste ingrediente nu numai că vor adăuga aromă și textură, dar vor spori și cantitatea de vitamine, minerale și fibre din înghețată. Se poate adăuga și o cantitate mică de proteine ​​pe bază de plante.

Risc de îmbolnăvire

Medicii recomandă întotdeauna să consumați orice alimente care conțin zahăr adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi înghețata, cât se poate de moderat.

Consumate în exces, aceste alimente ar putea crește riscul unor afecțiuni cronice precum boli de inimă, colesterol ridicat, obezitate și diabet.

Înghețata poate stimula starea de spirit

Aveți o stare mai proastă? Înghețata poate duce la o creștere temporară a dispoziției, care, adesea, se observă de la prima linguriță. Acest lucru se datorează faptului că centrii de plăcere/recompense ai creierului se aprind atunci când mâncăm ceva ce ne încântă papilele gustative.

Dezavantajul este că ați putea ajunge să consumați înghețată în exces pentru a vă simți mai fericit.