Din fericire, există opțiuni mai puțin cunoscute care ne pot bucura papilele gustative și ne pot ajuta să nu punem kilograme în plus. Medicul nutriționist Mackenzie Burgess a explicat pentru site-ul Shefinds de ce curmalele reprezintă o alegere perfectă, fiind chiar la fel de gustoase precum tableta de ciocolată.

Curmalele Medjool sunt cele mai mari dintre soiurile cunoscute de curmale. Deși sunt considerate drept fructe uscate de fapt sunt fructe proaspete, deoarece nu se extrage apă din fructele Medjool.  Acestea sunt recoltate din curmal, apoi curățate, sortate și ambalate imediat. Curmalele Medjool au un gust bogat, aproape asemănător cu cel de caramel și o textură moale și cărnoasă, în timp ce curmalele obișnuite, numite în mod obișnuit Deglet Noor, sunt de obicei mai mici și au o pulpă fermă și o aromă dulce și delicată.

Bogate în fibre alimentare și sărace în grăsimi

Curmalele Medjool nu sunt doar gustoase, ci și foarte bogate în fibre alimentare și sărace în grăsimi, făcându-le gustarea perfectă pentru slăbit. Fibrele joacă un rol vital în promovarea digestiei sănătoase și prevenirea balonării. Un sistem digestiv echilibrat asigură eliminarea eficientă a deșeurilor și a toxinelor în exces, ajutându-vă să aveți abdomenul plat. În plus, fibrele aduc senzația de sațietate. „Alimentele bogate in fibre ajuta să vă simțiți mai plini mai mult timp, reducând astfel consumul de calorii pe parcursul zilei”, spune Burgess.

Vitamina B6, magneziu și mangan

Pe lângă toate acele fibre, curmalele oferă o gamă largă de nutrienți, cum ar fi vitamina B6, magneziu și mangan, care pot susține un metabolism eficient și permit organismului să se dezvolte la întregul său potențial pentru a sprijini gestionarea greutății.  Spre deosebire de dulciurile procesate, care conțin zahăr, curmalele conțin zaharuri naturale care sunt ușor de digerat și oferă o sursă durabilă de energie (spre deosebire de îndulcitorii artificiali), reducând probabilitatea de  simți nevoia să mâncăm gustări nesănătoase.

Beneficiile curmalelor Medjool pentru sănătate

Mențin tensiunea arterială: nivelurile ridicate de potasiu ale curmalei Medjool ajută la reglarea tensiunii arteriale, reducând riscul bolilor cardiovasculare. Potasiul ajută, de asemenea, să stimuleze funcțiile esențiale ale sistemului nervos. Curmalele ajută la reglarea zahărului din sânge datorită indicelui glicemic scăzut, fibrelor și antioxidanților. În plus, nivelurile crescute de fibre alimentare din curmalele Medjool susțin o digestie bună și ajută la scăderea colesterolului rău (LDL). Curmalele sunt bogate în zahăr sănătos, natural, deci trebuie consumate întotdeauna cu moderație. De asemenea, sunt bogate în fitonutrienți – acești compuși pe bază de plante pot reduce inflamația și ajută sistemul imunitar.

Trufe de curmale

Dacă doriți un pic de dulceață suplimentară (și mai ales dacă vă place ciocolata neagră – care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate), Burgess recomandă să alegeți niște trufe de curmale, cum ar fi Trufele de ciocolată neagră Natural Delights. „Aceste trufe sunt umplute cu curmale Medjool”, spune ea. „Pentru a spori acest efect de sațietate, luați în considerare asocierea cu migdale sau o ceașcă de iaurt. Aceste trufe conțin probiotice adăugate, despre care unele cercetări arată că pot ajuta și la gestionarea kilogramelor”, explică Burgess.