Ce se întâmplă când renunți la cofeină?

Cofeina este absorbită rapid de organism, atingând efectele maxime în două ore (dar poate fi nevoie de până la nouă ore pentru fi eliminată din corp).

Este solubilă în apă și grăsimi, astfel încât intră în toate țesuturile corpului, ceea ce explică de ce cofeina poate afecta părți diferite ale corpului.

Nu mai mult de 400 mg de cofeină pe zi

Se recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi (aproximativ patru căni de cafea). O cantitate mai mare poate duce la tremor muscular, greață, dureri de cap, bătăi neregulate ale inimii și chiar deces (în cazuri extreme).

Chiar și persoanele care consumă doar câteva cești de cafea sau ceai zilnic pot simți anumite efecte adverse – cum ar fi iritabilitate, dificultăți de a adormi și nervozitate. Acesta este motivul pentru care un număr tot mai mare de oameni decid să renunțe la cofeină.

Dacă vă gândiți să renunțați la cofeină și vă întrebați care sunt beneficiile, iată care sunt acestea, potrivit Sciencealert.

Funcția creierului

Sevrajul în urma renunțării la cofeină poate provoca dureri de cap, oboseală și anxietate. Acest lucru se datorează faptului că organismul dezvoltă o toleranță la cofeină.

Cofeina se leagă de un receptor din creier folosit de adenozină. Legarea cofeinei de acești receptori determină organismul să întârzie apariția oboselii. Dar, în timp, celulele creierului produc mai mulți receptori de adenozină pentru a permite legarea normală a adenozinei.

Deci, atunci când încetați să consumați cofeină, există receptori de adenozină în exces de care să se lege. Acest lucru permite oboselii să se instaleze în mod normal, așa că vă veți simți mai obosit decât înainte.

De ce apar durerile de cap?

Durerile de cap apar ca urmare a absenței cofeinei. În cap și gât, cofeina face ca vasele de sânge să se îngusteze, reducând fluxul de sânge către creier.

Când încetați să consumați cofeină, după aproximativ 24 de ore, vasele de sânge revin la normal, determinând o creștere a fluxului sanguin către creier și declanșând dureri de cap. Acestea pot dura, in  medie, până la 9 zile.

Deoarece cofeina se leagă de receptorii de adenozină (care, de asemenea, modulează durerea), renunțarea la cofeină poate crește, temporar, percepția și sensibilitatea la durere, deoarece există mai mulți receptori disponibili.

Cofeina a fost legată de o anxietate crescută și atacuri de panică, și nu doar la cei predispuși la probleme de sănătate mintală.

Eliminarea cofeinei poate îmbunătăți starea de spirit

Reducerea sau eliminarea cofeinei poate îmbunătăți starea de spirit, parțial pentru că îmbunătățește somnul. Lipsa somnului poate exacerba anxietatea și alte tulburări de dispoziție.

Dar receptorii de adenozină de care se leagă cofeina sunt implicați în modularea altor neurotransmițători care au un rol în stres, fericire și frică.

cafeina
SURSA FOTO: Dreamstime

Sănătatea cardiovasculară și vindecarea arsurilor la stomac

Reducerea sau eliminarea cofeinei ar putea vindeca arsurile la stomac și indigestia. Aceasta induce secreția acidă în stomac și slăbește sfincterul esofagian, care controlează refluxul conținutului stomacului în esofag – declanșând arsuri la stomac și indigestie.

Renunțarea poate să scadă tensiunea arterială și frecvența cardiacă, deși alte studii au arătat puține schimbări.

Acest lucru se datorează faptului că, dacă cineva consumă cofeină zilnic, timp de mai mulți ani, corpul său se adaptează la expunere și devine noua normă cu efectele sale stimulatoare asupra sistemului nervos, intestinelor și inimii.

Un zâmbet mai strălucitor

Eliminarea cofeinei poate îmbunătăți și albul dinților, nu datorită cofeinei în mod direct, ci pentru că și ceaiul și cafeaua conțin anumiți compuși, inclusiv taninuri, care pătează dinții.

Zahărul din băuturile energizante poate provoca deteriorarea dinților. Renunțarea poate ajuta la protejarea lor. Dovezile sugerează, de asemenea, că băuturile cu cofeină pot reduce cantitatea de salivă pe care o produceți, care în mod normal protejează dinții de deteriorare.

Mai puține plimbări la toaletă

Aceasta acționează asupra mușchilor netezi ai intestinelor, în special în colon. Ea îi determină să se contracte și declanșând nevoia de a merge la baie. Aceasta poate schimba consistența fecalelor, mai ales dacă bei prea multă, deoarece cofeina afectează absorbția apei.

Aceasta acționează și ca un diuretic ușor, determinând o creștere a producției de urină.