Conform unui studiu din 2020, consumul zilnic a cel puțin 40 grame de ciocolată neagră, timp de două săptămâni, ar putea ajuta la scăderea hormonilor de stres și poate avea efecte benefice asupra metabolismului.

Consumul moderat de ciocolată neagră, chiar și zilnic, este chiar recomandat. Ciocolata neagră conține o cantitate mare de cacao, care este bogată în flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante, recunoscute pentru proprietățile sale miraculoase asupra sănătății.

De ce neagră și nu albă

Dacă îți place ciocolata, există șanse mari ca preferata ta să fie cea cu lapte, mai mult decât ciocolata neagră. Motivul pentru care ciocolata neagră este mai sănătoasă decât varianta cu lapte este că cea din urmă conține mai mult zahăr și grăsimi saturate și mai puțini antioxidanți și minerale benefice.

În schimb, ciocolata neagră, chiar dacă nu are gustul pe care ni l-am dori, are de cinci ori mai mulți antioxidanți decât ciocolata cu lapte.

Conținut mare de antioxidanți

Ciocolata neagră are un conținut foarte mare antioxidanți (flavonoizi), care ajută în lupta corpului împotriva radicalilor liberi care cauzează procesul de oxidare a celulelor. Radicalii liberi sunt implicați în procesul de îmbătrânire și pot fi o cauză a cancerului.

Alimentele bogate în antioxidanți protejează împotriva mai multor tipuri de cancer și încetinesc procesul îmbătrânirii, informeaază Parade.com.

Reduce hormonul stresului

Într-un studiu din SUA, 30 de participanți au consumat 40 de grame de ciocolată neagră, timp de până la 14 zile. Cercetătorii au testat mostre de sânge și urină la începutul, la mijlocul și la sfârșitul studiului. Cei cu „anxietate ridicată” au arătat un profil metabolic distinct, care indică o homeostazie energetică diferită și un microbiom intestinal mai bun.

„Ciocolata neagră a redus hormonul stresului, cortizolul, și a normalizat, parțial, diferențele legate de stres în metabolismul energetic (glicină, citrat, trans-aconitat, prolină, beta-alanină) și activitățile microbiene intestinale (hipurat și sulfat de p-crezol). ),” notează cercetătorii.

Conform studiului, consumul zilnic a 40 de grame de ciocolată neagră, timp de două săptămâni, ar putea ajuta la scăderea hormonilor de stres și poate avea efecte benefice asupra metabolismului.

În plus, orice alimente care contribuie la sănătatea hormonală și reduc nivelul de cortizol pot avea beneficii pentru întregul corp, deoarece stresul poate duce la erupții cutanate și la o reducere a producției de colagen. Vestea proastă e că nu este întotdeauna ușor să găsești ciocolată fără mult zahăr adăugat.

Modalități sănătoase de a savura ciocolată neagră

Ciocolata neagră poate fi savurată ca atare, dar poate fi combinată și cu alte alimente sănătoase. Nutriționiștii recomandă să o topiți și să o folosiți pentru a o pune pe fructe, cum ar fi bananele sau căpșunile. Ciocolata neagră poate fi folosită ca topping pentru iaurtul grecesc sau amestecată cu nuci, bogate în proteine.

De asemenea, folosiți ciocolata neagră pentru a face combinații cu nuci și curmale. O altă modalitate de a folosi ciocolata neagră este alături de năut sau de migdale, creând o gustare bogată în proteine.